- Mąka
Składniki
- 120 g zwykłej mąki
- 1 łyżeczka cukru pudru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- masło, do smażenia
- 300g mieszanych mrożonych jagód
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 łyżka cukru pudru lub miodu
- wyciśnięty sok z cytryny
- 200g creme fraiche
- cukier puder
-
Przygotowanie
-
1Najpierw przygotować ciasto naleśnikowe, umieszczając mąkę, cukier i sól w dużej misce. Wbić jajka i ubić z grubsza, aby powstała gęsta masa.
-
2Wlać mleko i ponownie ubić, aby uzyskać gładkie, gęste ciasto, upewniając się, że nie ma żadnych grudek. Odstawić ciasto na bok na czas przygotowania kompotu.
-
3Na małą patelnię dodać mrożone owoce, wanilię, cukier lub miód i cytrynę. Postawić na średnim ogniu i delikatnie gotować na wolnym ogniu, aż owoce się rozmrożą i zaczną się rozpadać na gęsty sos. Zajmie to około 5 - 8 minut - jeśli kompot jest jeszcze rzadki, należy gotować dalej, aż odpowiednio zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.
-
4Umieścić patelnię do naleśników na płycie grzewczej na średnim ogniu. Dodać odrobinę masła i pozwolić, aby się roztopiło, wycierając nadmiar masła kawałkiem papieru kuchennego. Wlać przygotowane ciasto do wyciskanej butelki.
-
5Kiedy patelnia będzie gorąca, powoli i równomiernie wyciskać ciasto na patelnię, aby uformować kształt serca - należy dopilnować, aby końcówka dyszy znajdowała się stosunkowo blisko patelni, ponieważ zapewni to większą kontrolę.
-
6Po narysowaniu pierwszego serca, podążać za kształtem mniejszego serca, aby narysować większe serce. Narysować wzór wirowy pomiędzy dwoma sercami, aby uzyskać efekt przypominający koronkę. Zakończ, wykraplając odrobinę ciasta wokół krawędzi większego serca.
-
7Gotować przez kolejną 1 minutę, a gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bąbelki, ostrożnie odwrócić i gotować naleśnik przez kolejne 1 - 2 minuty, aż stanie się złoty.
-
8Powtarzać powyższe czynności aż do momentu przygotowania wszystkich naleśników. Naleśniki z sercem podawać posypane cukrem pudrem, z przygotowanym kompotem jagodowym i łyżką creme fraiche.
-
9Zarówno ciasto naleśnikowe, jak i kompot można przygotować z wyprzedzeniem i pozostawić na noc w lodówce, aby nie musieć robić tego rano.