Kotlety jagnięce z wiosennymi warzywami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
4-6 4-6
Kotlety jagnięce z wiosennymi warzywami
Although we commonly associate a joint of lamb to Easter feasting, this Spring Lamb traybake is a bright and refreshing alternative to be enjoyed as midweek meal or celebratory dinner. With the vibrant flavours of lemon and mint that pair perfectly with the richness of the lamb, this one-pan dish can be served straight to the table and enjoyed by all.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Do marynaty:
  • 8 kotletów jagnięcych
  • 15 listków mięty, drobno posiekanych
  • 2 gałązki rozmarynu, drobno posiekane igły
  • 3 gałązki tymianku, liście drobno posiekane
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • Na przystawkę:
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól morska
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 1 laska pora pokrojona w krążki o szerokości 2 cm
  • 200 g szparagów, usuniętych zdrewniałych końcówek
  • 250 g zielonej fasoli (świeżej lub mrożonej)
  • 150 ml bulionu z kurczaka
  • 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku
  • Na sos miętowy:
  • 1 pęczek mięty
  • 1 szczypta soli
  • 4 łyżki wrzącej wody
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżka cukru
  • Przygotowanie

  • 1
    Do marynaty kotletów jagnięcych: W misce wymieszać kotlety jagnięce z miętą, rozmarynem, tymiankiem i oliwą. Dodać sok z jednej cytryny i pieprzu i dobrze natrzeć nim mięso. Przykryć miskę pokrywką lub folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.
  • 2
    Rozgrzać piekarnik do 200 ° C (gaz: poziom 6, termoobieg: 180 ° C).
  • 3
    Przekroić ziemniaki na pół i umieścić na brytfannie razem z oliwą, solą i rozmarynem. Smażyć w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut, aż ziemniaki się zarumienią. Od czasu do czasu obracać.
  • 4
    Teraz umieść kotlety jagnięce w brytfannie tak, aby kotlety znalazły się na dnie brytfanny. Smażyć w piekarniku przez kolejne 12-15 minut.
  • 5
    Następnie wyjąć kotlety jagnięce z blachy do pieczenia, zawinąć w folię aluminiową i odstawić. Na brytfannie ułożyć por, szparagi i fasolę. Wycisnąć czosnek i piec w piekarniku przez kolejne 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • 6
    Na sos miętowy: wszystkie składniki sosu włożyć do miksera i wymieszać, aby powstał sos.
  • 7
    Przed podaniem odłożyć kotlety na blachę do pieczenia na warzywach i skropić sosem miętowym.
 
Kotlety jagnięce najlepiej pozostawić na noc w marynacie. Jeśli nie masz na to czasu, kotlety należy marynować przez co najmniej 4 godziny. || Jeśli chcesz, aby Twoje mięso było dobrze wysmażone, piec je w piekarniku przez kolejne 5-6 minut, a następnie zawinąć w folię aluminiową i odstawić.
 
 
Le Creuset