- Mięso
Składniki
- 8 kotletów jagnięcych
- 15 listków mięty, drobno posiekanych
- 2 gałązki rozmarynu, drobno posiekane igły
- 3 gałązki tymianku, liście drobno posiekane
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- skórka i sok z jednej cytryny
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Na przystawkę:
- 500 g młodych ziemniaków
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól morska
- 3 gałązki rozmarynu
- 1 laska pora pokrojona w krążki o szerokości 2 cm
- 200 g szparagów, usuniętych zdrewniałych końcówek
- 250 g zielonej fasoli (świeżej lub mrożonej)
- 150 ml bulionu z kurczaka
- 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku
- Na sos miętowy:
- 1 pęczek mięty
- 1 szczypta soli
- 4 łyżki wrzącej wody
- 4 łyżki octu z białego wina
- 1 łyżka cukru
-
Przygotowanie
-
1Do marynaty kotletów jagnięcych: W misce wymieszać kotlety jagnięce z miętą, rozmarynem, tymiankiem i oliwą. Dodać sok z jednej cytryny i pieprzu i dobrze natrzeć nim mięso. Przykryć miskę pokrywką lub folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.
-
2Rozgrzać piekarnik do 200 ° C (gaz: poziom 6, termoobieg: 180 ° C).
-
3Przekroić ziemniaki na pół i umieścić na brytfannie razem z oliwą, solą i rozmarynem. Smażyć w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut, aż ziemniaki się zarumienią. Od czasu do czasu obracać.
-
4Teraz umieść kotlety jagnięce w brytfannie tak, aby kotlety znalazły się na dnie brytfanny. Smażyć w piekarniku przez kolejne 12-15 minut.
-
5Następnie wyjąć kotlety jagnięce z blachy do pieczenia, zawinąć w folię aluminiową i odstawić. Na brytfannie ułożyć por, szparagi i fasolę. Wycisnąć czosnek i piec w piekarniku przez kolejne 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
-
6Na sos miętowy: wszystkie składniki sosu włożyć do miksera i wymieszać, aby powstał sos.
-
7Przed podaniem odłożyć kotlety na blachę do pieczenia na warzywach i skropić sosem miętowym.