Kremowa zupa z cukinii

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Kremowa zupa z cukinii
Lekka, smaczna i łatwa w przygotowaniu zupa z cukinii to Twój przepis na szybki lunch.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • 600 g cukinii, drobno pokrojonej
  • 350 g sera (miękkiego i kremowego)
  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 1⁄4 bochenka ciabatty, podzielonego na małe kawałki
  • 4 ząbki czosnku, ze skórką i grubo pokrojone
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    W 3-warstwowym rondlu ze stali nierdzewnej Le Creuset 18 cm podsmaż cebulę w oliwie z oliwek, aż stanie się przezroczysta. Dodaj cukinie i smaż na średnim ogniu przez 5 minut. Wymieszaj z serem kremowym i pozostaw do roztopienia. Po roztopieniu sera wlej bulion z kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
  • 2
    Użyj blendera lub miksera, aby uzyskać gładką i kremową konsystencję zupy. Podgrzej płytę grillową Le Creuset i grilluj wstążki cukinii. Odstaw na bok.
  • 3
    Aby przygotować grzanki, rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. W dużej misce wymieszaj kawałki ciabatty, czosnek, oliwę z oliwek i przyprawy. Rozłóż je na blasze do pieczenia i piecz przez 10–15 minut aż kawałki staną się złote i chrupiące. Odstaw do ostygnięcia.
  • 4
    Wlej zupę do misek i obficie nałóż grillowane cukinie i chrupiące grzanki.