- Warzywa
Składniki
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 15 ml oliwy z oliwek
- 600 g cukinii, drobno pokrojonej
- 350 g sera (miękkiego i kremowego)
- 500 ml bulionu z kurczaka
- 1⁄4 bochenka ciabatty, podzielonego na małe kawałki
- 4 ząbki czosnku, ze skórką i grubo pokrojone
- 15 ml oliwy z oliwek
- Sól i pieprz
-
Przygotowanie
-
1W 3-warstwowym rondlu ze stali nierdzewnej Le Creuset 18 cm podsmaż cebulę w oliwie z oliwek, aż stanie się przezroczysta. Dodaj cukinie i smaż na średnim ogniu przez 5 minut. Wymieszaj z serem kremowym i pozostaw do roztopienia. Po roztopieniu sera wlej bulion z kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
-
2Użyj blendera lub miksera, aby uzyskać gładką i kremową konsystencję zupy. Podgrzej płytę grillową Le Creuset i grilluj wstążki cukinii. Odstaw na bok.
-
3Aby przygotować grzanki, rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. W dużej misce wymieszaj kawałki ciabatty, czosnek, oliwę z oliwek i przyprawy. Rozłóż je na blasze do pieczenia i piecz przez 10–15 minut aż kawałki staną się złote i chrupiące. Odstaw do ostygnięcia.
-
4Wlej zupę do misek i obficie nałóż grillowane cukinie i chrupiące grzanki.