- Mięso
Składniki
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżka suszonych mieszanych ziół
- 2 łyżeczki pasty chili
- 2 łyżeczki puree czosnkowego
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżka sosu chutney z karmelizowanej cebuli
- 75 g pomidorków czereśniowych, pokrojonych na pół
- 4 piersi z kurczaka bez skóry
- 1 kulka sera mozzarelli
- 8 kawałków suszonych pomidorów
- 2 łyżki zielonego pesto
- rozdrobniony czarny pieprz
- świeże liście bazylii
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 200°C, piekarnik z termoobiegiem do 180°C, gaz ustawić na stopień 6
-
2Najpierw przygotować podstawę sosu pomidorowego. Umieścić wszystkie składniki sosu w brytfannie i dobrze wymieszać, aby się połączyły. Doprawić solą i pieprzem.
-
3Aby przygotować kurczaka Hasselback, ułożyć piersi na desce do krojenia i zrobić 4 równe plastry na każdej piersi, uważając, aby nie przeciąć ich do końca.
-
4Pokroić mozzarellę na 16 równych kawałków, a kawałki suszonych pomidorów na pół wzdłuż.
-
5Używając łyżeczki, najpierw nałożyć odrobinę pesto na każdy plasterek, a następnie dodać kawałek mozzarelli i suszonego pomidora. Powtarzać czynność, aż wszystkie plastry zostaną wypełnione. Przełożyć kurczaka do brytfanny i doprawić czarnym pieprzem.
-
6Piec przez 25 minut, aż kurczak się upiecze. Tuż przed podaniem włożyć listek bazylii do plasterków.
-
7Danie to smakuje doskonale kiedy jest podane ze świeżą zieloną sałatką z dodatkiem porwanej bazylii. Liście posmarować oliwą z oliwek i cytryną, a na koniec posypać prażonymi orzeszkami piniowymi.