Kurczak po baskijsku

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
6-8 6-8
Kurczak po baskijsku
Klasyczny gulasz z francuskiego regionu Basków, w którym odczuwalne są wpływy kulinarne sąsiadującej Hiszpanii. Kawałki kurczaka pozostają na kości dla wydobycia głębi smaku i są gotowane z wędzonymi kawałkami bekonu, papryką, cebulą, słodką papryką, świeżym, aromatycznym tymiankiem i białym winem wytrawnym.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 115 g wędzonego boczku w małych paskach
  • 1,5 kg kurczaka z wolnego wybiegu, udka i nóżki kurczaka na kości, ze skórą
  • 2 łyżki masła
  • 2 duże cebule, pokrojone w duże kawałki
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 250 ml białego wina wytrawnego
  • 250 ml bulionu z kurczaka
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 czerwone papryki, pokrojone na duże kawałki
  • 1 zielona papryka, pokrojona na duże kawałki
  • 400 g dojrzałych pomidorów o pełnym smaku, pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki świeżo posiekanego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej zmieszana z 2-3 łyżkami wody
  • Sól i grubo mielony czarny pieprz, do smaku
  • Poszarpana natka pietruszki do podania
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzej olej w garnku na małym-średnim ogniu, dodaj kawałki boczku i podsmażaj, aż się przyrumienią, a tłuszcz wycieknie. Wyjmij łyżką cedzakową, pozostawiając olej w garnku i odstaw na stronę.
  • 2
    Dopraw kurczaka solą i czarnym pieprzem i przyrumień w aromatyzowanym oleju w dwóch partiach, wyjmując i odstawiając na jedną stronę z kawałkami bekonu.
  • 3
    Zmniejsz ogień do najmniejszego i dodaj masło do garnka. Po roztopieniu dodaj cebulę i smaż powoli przez 4-5 minut, by lekko je skarmelizować. Dodaj czosnek, paprykę i pieprz cayenne, wymieszaj i smaż przez kolejne 1-2 minuty.
  • 4
    Wlej wino i wymieszaj, aby usunąć skarmelizowane kawałki z podstawy naczynia.
  • 5
    Zwiększ ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż wino zredukuje objętość o połowę. Dodaj bulion i przecier pomidorowy i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2 minuty.
  • 6
    Włóż z powrotem do garnka przyrumienionego kurczaka i kawałki bekonu. Wymieszaj z papryką, pomidorami, świeżym tymiankiem i liśćmi laurowymi. Gotuj na wolnym ogniu, a następnie zmniejsz temperaturę, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 45-50 minut lub do momentu, aż kurczak będzie miękki.
  • 7
    Zdejmij pokrywkę i mieszając, wlej dostateczną ilość mieszanki mąki kukurydzianej i wody, aby zagęścić sos do pożądanej konsystencji. Dopraw solą, pieprzem i papryką.
  • 8
    Wyjmij liście laurowe i podaj danie z grubo posiekaną natką pietruszki.
  • 9
    Uwagi szefa kuchni
  • 10
    Papryka to typowa przyprawa kuchni śródziemnomorskiej, która dodaje koloru i smaku. Jeśli to możliwe, wybierz wysokiej jakości, niewędzoną, wolno prażoną wersję hiszpańską, znaną również jako pimentón, ponieważ będzie słodsza i mniej ostra niż papryka węgierska.
  • 11
    Dobrym winem regionalnym, które doskonale komponuje się z tym daniem jest Txakoli. Jest to lekko musujące białe wino wytrawne o wysokiej kwasowości i niższej zawartości alkoholu.