- Mięso
Składniki
- Oliwa z oliwek
- 1 główka czosnku, przepołowiona
- 6 gałązek tymianku
- 4 gałązki rozmarynu
- 1 liść laurowy
- 2 x 400 g pomidorów koktajlowych z puszki
- 500 ml wywaru drobiowego
- 1 łyżeczka cukru
- 140 g zielonych oliwek, bez pestek
- 1 cytryna, bez skórki i przekrojona
- 1 puszka fasoli cannellini (400 g), odcedzona
- 160 g marynowanych karczochów
- 1 kurczak z wolnego wybiegu
- 1 cytryna, bez skórki i przekrojona
- 100 g masła
- Sól i pieprz
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C (160°C z termoobiegiem).
-
2Aby przygotować sos, podgrzej patelnię Le Creuset 30 cm z odrobiną oliwy z oliwek i podsmaż czosnek do uzyskania złotego koloru. Dodaj zioła i pozwól im uwolnić ich smak. Dodaj puszki pomidorów i bulion, gotuj na wolnym ogniu. Gotuj przez 20 minut i dobrze dopraw solą i pieprzem. Dodaj 1 łyżeczkę cukru. Zdejmij z ognia i dodaj skórkę z cytryny oraz oliwki. Odstaw sos do ostygnięcia. Wnętrze kurczaka wypełnij połówką cytryny. Delikatnie unieś skórę i nasmaruj pierś kurczaka masłem.
-
3Posyp skórę dużą ilością soli — zapewni to chrupiącą skórkę i soczystą pierś kurczaka. Gdy sos ostygnie, włóż kurczaka do sosu i piecz go przez godzinę lub do czasu, gdy będzie już upieczony. Po upływie 70 minut umieść w sosie fasolę i karczochy i kontynuuj pieczenie przez 20 minut. Wyjmij z piekarnika, pokrój i podawaj na ciepło w sosie z chrupiącym chlebem.