Kurczak śródziemnomorski z fasolką i oliwkami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
4-6 4-6
Kurczak śródziemnomorski z fasolką i oliwkami
Pyszna wersja klasycznego przepisu na pieczonego kurczaka w stylu śródziemnomorskim. Podawaj na gorąco w sosie z chrupiącym chlebem.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • Oliwa z oliwek
  • 1 główka czosnku, przepołowiona
  • 6 gałązek tymianku
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 1 liść laurowy
  • 2 x 400 g pomidorów koktajlowych z puszki
  • 500 ml wywaru drobiowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 140 g zielonych oliwek, bez pestek
  • 1 cytryna, bez skórki i przekrojona
  • 1 puszka fasoli cannellini (400 g), odcedzona
  • 160 g marynowanych karczochów
  • 1 kurczak z wolnego wybiegu
  • 1 cytryna, bez skórki i przekrojona
  • 100 g masła
  • Sól i pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C (160°C z termoobiegiem).
  • 2
    Aby przygotować sos, podgrzej patelnię Le Creuset 30 cm z odrobiną oliwy z oliwek i podsmaż czosnek do uzyskania złotego koloru. Dodaj zioła i pozwól im uwolnić ich smak. Dodaj puszki pomidorów i bulion, gotuj na wolnym ogniu. Gotuj przez 20 minut i dobrze dopraw solą i pieprzem. Dodaj 1 łyżeczkę cukru. Zdejmij z ognia i dodaj skórkę z cytryny oraz oliwki. Odstaw sos do ostygnięcia. Wnętrze kurczaka wypełnij połówką cytryny. Delikatnie unieś skórę i nasmaruj pierś kurczaka masłem.
  • 3
    Posyp skórę dużą ilością soli — zapewni to chrupiącą skórkę i soczystą pierś kurczaka. Gdy sos ostygnie, włóż kurczaka do sosu i piecz go przez godzinę lub do czasu, gdy będzie już upieczony. Po upływie 70 minut umieść w sosie fasolę i karczochy i kontynuuj pieczenie przez 20 minut. Wyjmij z piekarnika, pokrój i podawaj na ciepło w sosie z chrupiącym chlebem.