- Makaron
Składniki
- 300 g filetu z piersi kurczaka
- 2–3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1–2 łyżeczki świeżych ziół (np. oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, szałwia), drobno posiekanych
- Sól i czarny pieprz, świeżo zmielone
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 1–2 ząbki czosnku, posiekane
- 500 ml bulionu z kurczaka
- 250 g makaronu orecchiette
- 75 ml śmietany
- 50 g sera parmezan, drobno startego
- Drobno starta skórka i sok z 1 cytryny
- garść szpinaku
- garść świeżej, posiekanej bazylii do dekoracji
-
Przygotowanie
-
1Przekrój piersi kurczaka wzdłuż na pół. Posmaruj je oliwą z oliwek, papryką, posiekanymi ziołami i przypraw solą i pieprzem.
-
2Podgrzej łyżkę oliwy z oliwek w żeliwnej brytfannie w kształcie serca Le Creuset 20 cm na średnim ogniu. Dodawaj piersi z kurczaka partiami do brytfanny. Podsmaż przez 2–3 minuty na każdej stronie, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Przenieś kawałki kurczaka na talerz.
-
3Następnie rozpuść masło w brytfannie. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek, aż staną się przezroczyste. Dodaj trochę bulionu z kurczaka i dodaj mieszankę cebulowo-czosnkową. Wlej resztę bulionu i zagotuj. Dodaj do naczynia makaron orecchiette i gotuj, stale mieszając przez 5 minut, aż makaron stanie się nieco bardziej miękki.
-
4Dodaj śmietanę, parmezan, skórkę cytrynową, sok oraz niewielką ilość soli i pieprzu. Umieść mięso z kurczaka z powrotem w naczyniu, bezpośrednio na makaronie. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 10–15 minut (zgodnie z instrukcjami na opakowaniu makaronu), aż filet z kurczaka będzie ugotowany, a makaron będzie al dente.
-
5Ponownie przełóż kurczaka na talerz. Dodaj szpinak do makaronu i wymieszaj. Umieść filet z piersi kurczaka z powrotem na makaronie i podawaj w brytfannie z świeżą bazylią.