Składniki
- 6–8 dojrzałych owoców pestkowych (brzoskwinie, nektarynki)
- 2 x 150 g sera burrata, odsączonego
- Liście sałaty do podania
- 120 g dzikiej rukoli
- Sok z 1 cytryny
- 50 g pieczonych migdałów
- 100 ml oliwy z oliwek
- Sól morska
-
Przygotowanie
-
1W celu przygotowania pesto włóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj do uzyskania nieco gruboziarnistej konsystencji. Przypraw do smaku. Można dodać odrobinę oliwy z oliwek.
-
2Nektarynki przekrój na pół i usuń z nich pestki. Następnie pokrój je na ćwiartki. Lekko skrop nektarynki olejem, następnie grilluj każdą ćwiartkę miąższem do dołu, aż będzie wspaniale złocista. Podawaj na ciepło z szarpaną burratą, liśćmi sałaty i sosem z pesto z rukoli w naczyniach Le Creuset.