Lodowe tarty cytrynowe bez pieczenia

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Ponad 2 godziny Ponad 2 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Lodowe tarty cytrynowe bez pieczenia
Te tarty to świetny gotowy deser idealny do dzielenia się. To doskonały sposób na zapoznanie dzieci z kuchnią — kruszenie herbatników, topienie masła i wyciskanie cytryn nie może być bardziej ekscytujące!
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 200 g herbatników pełnoziarnistych
  • 7 łyżek roztopionego masła w kostce
  • 315 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 150 g drobnego cukru
  • 6 jaj od kur z wolnego wybiegu
  • 120 g masła
  • Skórka z 3 cytryn
Kandyzowanie cytryn:
  • 2 cytryny
  • 100 g cukru pudru
  • 100 ml wody (niecałe pół szklanki)
  • Przygotowanie

  • 1
    Aby przygotować spód, roztop masło. Rozdrobnij herbatniki w robocie kuchennym na średniej grubości okruchy. Dodaj masło i dobrze wymieszaj. Rozdziel mieszaninę do naczyń mini cocotte Le Creuset (3 pełne naczynia lub 4 do połowy). Używając dna szklanki, dociśnij mocno herbatnikowy spód, tak aby równo wypełnił dno oraz boki i był zwarty. Umieść w lodówce na 30 minut.
  • 2
    Aby przygotować nadzienie, w małym rondlu umieść sok, drobny cukier oraz żółtka i dobrze wymieszaj do połączenia składników. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wymieszaj z masłem. Ponownie postaw na ogniu i kontynuuj gotowanie, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Nadzienie jest gotowe, jeśli przeczeszesz je grzbietem szpatułki lub drewnianej łyżki, co pozostawi ścieżka. Spróbuj, aby sprawdzić, czy nie ma posmaku surowego jajka. Wymieszaj skórkę i przełóż do miski. Rozdziel nadzienie do naczyń i wygładź na wierzchu. Umieść w lodówce na 2–3 godziny. Na wierzch ułóż warstwę zachodzących na siebie kandyzowanych cytryn.
  • 3
    Aby przygotować kandyzowane cytryny, pokrój cytryny w plasterki o grubości 4 mm (jeśli zostaną pokrojone zbyt cienko, rozpadną się podczas gotowania). Dodaj cukier oraz wodę do dużego rondla i postaw na średnim ogniu. Zagotuj. Dodaj cytryny jednowarstwowo i gotuj na wolnym ogniu w syropie cukrowym przez 5 minut. Wyjmij cytryny z syropu i ułóż je na płaskiej tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do ostygnięcia. Przetnij każdą na pół i połóż połówki na wierzch każdej minitarty, tworząc wzór rybiej łuski. Podawać schłodzone.