
Słodka dynia piżmowa jest idealnym uzupełnieniem delikatnego łososia w tym aromatycznym kokosowym curry. Intensywne smaki zielonego curry przenikają świeże warzywa, kąpiąc danie w pikantnym sosie kokosowym rozjaśnionym świeżym sokiem z limonki. Curry można podawać jako danie jednogarnkowe lub dodać ryż gotowany na parze, aby wchłonąć każdy kęs pysznego sosu.
Główne SKŁADNIKI
- Ryby i owoce morza
- Warzywa
- Ryż i Kasza
Składniki
Przygotowanie
Składniki
- 4 filety z łososia
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 szalotki pokrojone w plasterki
- 4 filiżanki pokrojonej w kostkę dyni piżmowej
- 1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
- 1 łyżka tartego imbiru
- 1 łyżka tartego czosnku
- 2 łyżki tajskiej zielonej pasty curry
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 8 uncji groszku cukrowego
- Sok z 1/2 limonki
- 1/2 szklanki posiekanej kolendry
- 1/2 szklanki pokrojonej zielonej cebulki
- Ryż gotowany na parze
-
Przygotowanie
-
1Dopraw filety z łososia solą i pieprzem. Ustaw patelnię na średnim ogniu. Dodaj 1 łyżkę oleju kokosowego Pracując partiami, dodaj dwa filety z łososia, mięsem do dołu. Smaż łososia do zarumienienia i chrupkości, około 5 minut. Wyjmij z patelni i odłóż na bok. Powtórz smażenie z pozostałymi filetami z łososia.
-
2Dodaj pozostałą łyżkę oleju kokosowego na patelnię wraz z szalotką. Podsmaż szalotkę, aż zmięknie i zacznie się karmelizować, około 5 minut. Dodaj dynię, czerwoną paprykę, imbir, czosnek i zieloną pastę curry. Mieszaj do połączenia, smażąc pastę curry przez około 2 minuty.
-
3Dodaj mleko kokosowe i sos rybny. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do niskiego, a następnie przykryj i gotuj, aż dynia lekko zmięknie, około 10 minut. Dodaj groszek i wymieszaj ponownie. Umieść filety z łososia na warzywach, skórą do dołu. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż łosoś będzie gotowy, około 3-5 minut.
-
4Zdejmij naczynie z ognia i dodaj sok z limonki. Udekoruj posiekaną kolendrą i zieloną cebulą i podawaj razem z ryżem gotowanym na parze.