Łosoś smażony w zielonym kokosowym curry

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Łosoś smażony w zielonym kokosowym curry
Słodka dynia piżmowa jest idealnym uzupełnieniem delikatnego łososia w tym aromatycznym kokosowym curry. Intensywne smaki zielonego curry przenikają świeże warzywa, kąpiąc danie w pikantnym sosie kokosowym rozjaśnionym świeżym sokiem z limonki. Curry można podawać jako danie jednogarnkowe lub dodać ryż gotowany na parze, aby wchłonąć każdy kęs pysznego sosu.
Główne SKŁADNIKI
  • Ryby i owoce morza
  • Warzywa
  • Ryż i Kasza
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 4 filety z łososia
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 szalotki pokrojone w plasterki
  • 4 filiżanki pokrojonej w kostkę dyni piżmowej
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1 łyżka tartego czosnku
  • 2 łyżki tajskiej zielonej pasty curry
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 8 uncji groszku cukrowego
  • Sok z 1/2 limonki
  • 1/2 szklanki posiekanej kolendry
  • 1/2 szklanki pokrojonej zielonej cebulki
  • Ryż gotowany na parze
  • Przygotowanie

  • 1
    Dopraw filety z łososia solą i pieprzem. Ustaw patelnię na średnim ogniu. Dodaj 1 łyżkę oleju kokosowego Pracując partiami, dodaj dwa filety z łososia, mięsem do dołu. Smaż łososia do zarumienienia i chrupkości, około 5 minut. Wyjmij z patelni i odłóż na bok. Powtórz smażenie z pozostałymi filetami z łososia.
  • 2
    Dodaj pozostałą łyżkę oleju kokosowego na patelnię wraz z szalotką. Podsmaż szalotkę, aż zmięknie i zacznie się karmelizować, około 5 minut. Dodaj dynię, czerwoną paprykę, imbir, czosnek i zieloną pastę curry. Mieszaj do połączenia, smażąc pastę curry przez około 2 minuty.
  • 3
    Dodaj mleko kokosowe i sos rybny. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do niskiego, a następnie przykryj i gotuj, aż dynia lekko zmięknie, około 10 minut. Dodaj groszek i wymieszaj ponownie. Umieść filety z łososia na warzywach, skórą do dołu. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż łosoś będzie gotowy, około 3-5 minut.
  • 4
    Zdejmij naczynie z ognia i dodaj sok z limonki. Udekoruj posiekaną kolendrą i zieloną cebulą i podawaj razem z ryżem gotowanym na parze.