Małże z winem musującym i czosnkiem

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Małże z winem musującym i czosnkiem
Ten przepis na małże jest łatwy w przygotowaniu i świetnie się sprawdza, gdy masz gości na kolacji. Minimum wysiłku, maksymalny efekt.
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 2 małe cebule, obrane i drobno posiekane
  • 4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • Skórka z 1 cytryny
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 500 ml wina musującego
  • 1,5 kg oczyszczonych, świeżych małży
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • Świeży koperek do dekoracji
  • Świeży, chrupiący chleb do podania
  • Przygotowanie

  • 1
    Podgrzej oliwę w garnku Gourmet Le Creuset 30 cm na średnim ogniu. Podsmaż cebulę, aż stanie się miękka i szklista. Dodaj czosnek, skórkę cytryny i tymianek i duś przez kolejne 2 minuty. Zwiększ ogień, a następnie dodaj małże i wino musujące.
  • 2
    Przykryj pokrywką i gotuj na dużym ogniu przez 5-8 minut, aż małże otworzą się i zmienią kolor na jasnopomarańczowy. Potem zmniejsz ogień i dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Lekko zredukuj sos, udekoruj koperkiem i podawaj na ciepło z chrupiącym chlebem.
 
Wskazówka szefa kuchni: Po ugotowaniu małży, tuż przed zagotowaniem sosu, dodaj pół szklanki śmietany, aby sos zyskał kremową, gładką konsystencję.
 
 
Le Creuset