Składniki
- 30 ml oliwy z oliwek
- 2 małe cebule, obrane i drobno posiekane
- 4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- Skórka z 1 cytryny
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 500 ml wina musującego
- 1,5 kg oczyszczonych, świeżych małży
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- Świeży koperek do dekoracji
- Świeży, chrupiący chleb do podania
-
Przygotowanie
-
1Podgrzej oliwę w garnku Gourmet Le Creuset 30 cm na średnim ogniu. Podsmaż cebulę, aż stanie się miękka i szklista. Dodaj czosnek, skórkę cytryny i tymianek i duś przez kolejne 2 minuty. Zwiększ ogień, a następnie dodaj małże i wino musujące.
-
2Przykryj pokrywką i gotuj na dużym ogniu przez 5-8 minut, aż małże otworzą się i zmienią kolor na jasnopomarańczowy. Potem zmniejsz ogień i dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Lekko zredukuj sos, udekoruj koperkiem i podawaj na ciepło z chrupiącym chlebem.