Składniki
- 200 g płatków owsianych
- 30 g nasion chia
- 100 g sułtanek
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 30 g grubo posiekanych orzechów laskowych
- 300 ml mleka owsianego
- 600 ml wody
- 1 szczypta soli
- ½ łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka mieszanki przypraw (mielona kolendra, mielony cynamon, mielone ziele angielskie, mielona gałka muszkatołowa, mielony imbir, mielone goździki
- 2 gruszki, pokrojone w łódeczki
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.
-
2Najpierw umieścić wszystkie składniki na owsiankę w żeliwnej brytfannie, dobrze wymieszać i wstawić do piekarnika z zamkniętą pokrywką na 20 minut.
-
3Po 20 minutach zdjąć pokrywkę i wszystko dobrze wymieszać. Następnie przykryć pokrywką i włożyć z powrotem do piekarnika na 10 minut.
-
4W międzyczasie przygotować gruszki. Aby to zrobić, pokroić gruszki na cienkie cząsteczki i włożyć je do rondla z syropem klonowym i cynamonem. Dusić na średnim ogniu przez około 5 minut, aż gruszki będą miękkie i lepkie.
-
5Następnie wyjąć owsiankę z piekarnika i odstawić na 5 minut.
-
6Do podania ułożyć kawałki gruszki na owsiance i skropić odrobiną syropu klonowego pozostałego po gruszkach. W razie potrzeby owsiankę można podać z odrobiną mleka.