- Mięso
Składniki
- 600 g cebuli
- 200 g cukru brązowego
- 100 ml czerwonego porto
- sól
- pieprz czarny z młynka
- 2-3 łyżki stołowe octu balsamicznego
- 2 łyżki stołowe sosu teriyaki
- 1-2 łyżeczki sosu Worcester
- 800 g mielonej wołowiny
- 4 łyżki stołowe oleju
- 1 pęczek rukoli
- 12 małych plasterków cheddara (po ok. 10 g)
- Inne:
- małe szpikulce drewniane
- 12 mini bułeczek na burgery
-
Przygotowanie
-
1Aby przygotować chutney, należy obrać cebule, pokroić w cienkie krążki lub posiekać. Włożyć razem z brązowym cukrem do garnka i podgrzewać przez około 5 minut. Podlać porto i doprawić solą i pieprzem. Dusić bez przykrycia przez ok. 35–40 minut.
-
2Chutney cebulowy doprawić octem. Pozostawić do wystygnięcia.
-
3Mieloną wołowinę doprawić 2 łyżeczkami soli, pieprzu oraz sosami teriyaki i Worcester. Z tej masy uformować ok. 12 małych klopsików. Olej rozgrzać porcjami na dużej patelni, klopsiki smażyć porcjami przez 4–5 minut, obracając je.
-
4Odsączyć na ręczniku papierowym. Sałatę przebrać, umyć, oczyścić i odsączyć. Bułeczki na burgery przekroić na pół. Na spodnią część bułeczek nałożyć konfiturę cebulową, klopsiki, sałatę i ser.
-
5Nałożyć górną część bułeczki. Bułeczkę można nadziać na szpikulec.