Składniki
- 1 litr wody
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (½ łyżeczki mielonego imbiru, 1 mała szczypta mielonych goździków, 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej)
- 4 małe gruszki, obrane i wydrążone, z szypułkami
- 100 g masła
- ¼ szklanki miodu
- Masło do smarowania
- 8 kostek czekolady
- 1 jajko, białko i żółtko oddzielnie
- 50 g cukru pudru
- 50 g zmielonych migdałów
- 50 ml świeżej i gęstej śmietanki
-
Przygotowanie
-
1W brytfannie zagotuj wodę z cukrem i przyprawami. Dodaj gruszki i gotuj przez 20 minut. Po ugotowaniu skarmelizuj gruszki na maśle miodowym, powstałym z połączenia 100 g masła z ¼ szklanki miodu. Odstaw przed podaniem.
-
2Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C.
-
3W misce ubij żółtko z cukrem pudrem, dodaj migdały, a następnie śmietanę. Białka ubij na puszystą pianę i dodaj do masy.
-
4Nasmaruj niewielką ilością masła 4 naczynia Mini Cocotte Le Creuset. Do każdego naczynia dodaj łyżkę ciasta. Dodaj dwie kostki czekolady na środek naczynia, a następnie równomiernie rozdziel pozostałe ciasto.
-
5Piecz przez 15 minut, aż ciasto uzyska złocisty kolor, a patyczek po włożeniu i wyjęciu z ciasta będzie czysty.
-
6Każdy deser udekoruj karmelizowaną gotowaną gruszką i podawaj na ciepło.