Mini ciasta z gruszką

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Mini ciasta z gruszką
Te mini ciasta gruszkowe, idealne na podwieczorek lub deser, z pewnością zrobią furorę wśród gości i zaspokoją Twój głód.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 litr wody
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (½ łyżeczki mielonego imbiru, 1 mała szczypta mielonych goździków, 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej)
  • 4 małe gruszki, obrane i wydrążone, z szypułkami
  • 100 g masła
  • ¼ szklanki miodu
  • Masło do smarowania
  • 8 kostek czekolady
Składniki na krem migdałowy:
  • 1 jajko, białko i żółtko oddzielnie
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 50 ml świeżej i gęstej śmietanki
  • Przygotowanie

  • 1
    W brytfannie zagotuj wodę z cukrem i przyprawami. Dodaj gruszki i gotuj przez 20 minut. Po ugotowaniu skarmelizuj gruszki na maśle miodowym, powstałym z połączenia 100 g masła z ¼ szklanki miodu. Odstaw przed podaniem.
  • 2
    Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  • 3
    W misce ubij żółtko z cukrem pudrem, dodaj migdały, a następnie śmietanę. Białka ubij na puszystą pianę i dodaj do masy.
  • 4
    Nasmaruj niewielką ilością masła 4 naczynia Mini Cocotte Le Creuset. Do każdego naczynia dodaj łyżkę ciasta. Dodaj dwie kostki czekolady na środek naczynia, a następnie równomiernie rozdziel pozostałe ciasto.
  • 5
    Piecz przez 15 minut, aż ciasto uzyska złocisty kolor, a patyczek po włożeniu i wyjęciu z ciasta będzie czysty.
  • 6
    Każdy deser udekoruj karmelizowaną gotowaną gruszką i podawaj na ciepło.