- Mięso
Składniki
- 1 łyżka stołowa oleju do pieczenia
- 1 duża, posiekana cebula czerwona
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 kg mielonej jagnięciny
- 1 łyżka stołowa mieszanki suszonych ziół
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1 łyżka stołowa mielonej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka łagodnego proszku curry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżki stołowe chutney pomidorowego
- 400 g posiekanych pomidorów z puszki
- 400 g batatów pokrojonych wzdłuż na plasterki o grubości 1 - 2 cm
- 400 g bakłażanów pokrojonych wzdłuż na plasterki o grubości 1 - 2 cm
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz czarny
- Na sos beszamelowy:
- 100 g masła solonego
- 100 g mąki
- 800 ml mleka
- 2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 jajko
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz czarny
- 50 g startego sera
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 200 °C (kuchenka gazowa: poziom 6, termoobieg 180 °C).
-
2Najpierw należy podgrzać olej na średnim ogniu. Podsmażyć cebule przez 5 minut, aby stały się miękkie. Dodać czosnku i smażyć przez kolejną minutę.
-
3Mięso mielone włożyć do brytfanny i podsmażyć, aż stanie się kruche i rumiane. Następnie posypać ziołami, cynamonem, papryką, curry i kminkiem i dobrze wymieszać. Dodać chutney pomidorowego.
-
4Następnie dodać posiekane pomidory Wszystkie składniki dobrze wymieszać i gotować przez około 30 minut na średnim ogniu, aż sos odparuje i pozostanie kremowy sos z mięsa mielonego.
-
5W międzyczasie wrzucić plastry batatów do wrzącej osolonej wody i blanszować je lekko przez 5 minut, aż staną się miękkie. Ziemniaki odcedzić i odstawić.
-
6Na blasze do pieczenia ułożyć plastry bakłażana i posmarować odrobiną oleju. Umieść w piekarniku pod gorącą grzałką grillową, aż plastry zaczną się rumienić. Plastry bakłażana także odłożyć na bok, będą potrzebne dopiero przy układaniu warstw moussaki.
-
7Na koniec przyrządzany jest sos beszamelowy. W tym celu należy przygotować najpierw zasmażkę: masło rozpuścić w małym rondelku i dokładnie wymieszać z mąką. Gotować przez około 2 minuty na małym lub średnim ogniu, ciągle mieszając.
-
8Następnie stopniowo dodawać mleko. Aby uzyskać gładki, lśniący sos, mieszać bez przerwy, aż zasmażka wchłonie mleko. Po dodaniu całego mleka posypać gałką muszkatołową, dodać jajko, wymieszać i zdjąć sos z ognia. Doprawić solą i pieprzem.
-
9Aby ułożyć moussakę warstwami, należy rozprowadzić mięso mielone równomiernie na dnie brytfanny. Następnie ułożyć bakłażana, a na to plasterki batatów. Na koniec polać sosem, a na górę posypać warstwę startego sera. Piec w piekarniku przez 35-40 minut, aż ser stanie się złocisty i chrupiący.
-
10Moussakę wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Podawać ze świeżą sałatką grecką.