Składniki
- 1 laska wanilii, rozcięta
- Skórka z 1 pomarańczy
- ½ szklanki suszonych kwiatów hibiskusa
- 12 torebek herbaty z hibiskusa
- ½ szklanki cukru
- 1 litr wody
- Kwiaty jadalne, do dekoracji
-
Przygotowanie
-
1Zetrzyj nasiona wanilii do średniej wielkości rondla Le Creuset; dodaj laskę wanilii, skórkę pomarańczową, kwiaty hibiskusa, torebki herbaty, cukier i wodę. Zagotuj i gotuj dalej na wolnym ogniu przez 5 minut.
-
2Ostudź do temperatury pokojowej (zajmie to około 30 minut). Przecedź przez sito o drobnych oczkach do imbryka i pozostaw do ostygnięcia.
-
3Podawać na zimno w imbryku Le Creuset z kostkami lodu z dodatkowymi jadalnymi kwiatami jako dekoracją.
-
4Wskazówka szefa kuchni: Aby zapobiec rozwodnieniu smaku, jeśli podawana jest ze zwykłymi kostkami lodu, podwoić liczbę składników na herbatę, wlać ją do foremek na kostki lodu i zamrozić.