- Nabiał
Składniki
- 2 łodygi rabarbaru, cienko pokrojone (patrz poniżej alternatywne produkty)
- 1 czubata łyżka drobnego cukru
- 300 ml śmietany kremówki lub śmietanki wegańskiej
- 100 ml gęstego jogurtu greckiego lub jogurtu kokosowego
- 6 kawałeczków kandyzowanego imbiru, 4 kawałki drobno posiekanego imbiru, 2 kawałki cienko pokrojonego w plasterki imbiru i 1 łyżka syropu imbirowego ze słoika
- Skórka z połówki niewoskowanej cytryny
- Truskawki, surowe, pokrojone na plasterki
- Maliny, surowe, rozgniecione
- Gruszka, surowa, pokrojona na cienkie plastry
- Śliwki, gotowane z małą ilością cukru
- Agrest, gotowany z małą ilością cukru
-
Przygotowanie
-
1Temperatura piekarnika 190°C, stopień 5 (piekarnik gazowy).
-
2Do garnka włóż rabarbar oraz cukier i gotuj przez 2 minuty, do momentu aż cukier zamieni się w różowy syrop, ale rabarbar nadal będzie chrupiący. Odstaw do ostudzenia na 20 minut.
-
3Ubij lekko śmietanę kremówkę lub śmietankę wegańską, po czym wlej jogurt i delikatnie połącz oba składniki.
-
4Dodaj drobno posiekany imbir i wymieszaj z syropem imbirowym i skórką cytrynową. Kiedy ugotowany rabarbar ostygnie, dodaj połowę do masy śmietanowo-jogurtowej i wymieszaj.
-
5Nałóż równe porcje do 4 foremek do zapiekania Le Creuset, dekorując na wierzchu pozostałym rabarbarem i cienko pokrojonym w plasterki imbirem.
-
6Uwagi szefa kuchni: Ilość cukru można dostosować w zależności od słodyczy owoców.