- Czekolada
Składniki
- 200 g deserowych płatków czekoladowych
- 100 g masła, pokrojonego w kostkę
- 4 duże jajka od kur z wolnego wybiegu
- 250 g cukru pudru
- 100 g mąki tortowej
- 30 g kakao w proszku
- 5 g proszku do pieczenia
- 100 g orzechów pekan
- 50 g płatków czekoladowych
- 50 g płatków z białej czekolady
- Lody waniliowe do podania (opcjonalnie)
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C lub 180°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem. Lekko nasmaruj tłuszczem formę Le Creuset na 12 porcji brownie.
-
2W misce żaroodpornej roztop masło i deserowe płatki czekoladowe. Pozostaw do ostygnięcia.
-
3W międzyczasie, korzystając z miksera, ubij jajka. Stopniowo dodawaj cukier puder, aż do uzyskania piany o podwójnej objętości i jasnej barwie. Następnie delikatnie połącz roztopioną czekoladę i masło z mieszanką jajek.
-
4Przesiej mąkę tortową, kakao w proszku i proszek do pieczenia do mokrych składników. Za pomocą łyżki połącz obie części. Odłóż dwanaście orzechów pekan do dekoracji.
-
5Posiekaj na grubo pozostałe orzechy pekan i dodaj je wraz z czekoladowymi płatkami i płatkami z białej czekolady do powstałej mieszanki, a następnie połącz. Podziel mieszankę na 12 części formy do pieczenia brownie.
-
6Każde brownie udekoruj połówką orzecha pekan. Piecz przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na tacy na 5 minut; delikatnie wyjmij. Najlepiej podawaj na ciepło z lodami waniliowymi. Ewentualnie, przechowuj w hermetycznym pojemniku przez dwa dni.