Najlepsze Risotto

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
6-8 6-8
Najlepsze Risotto
Oryginalne risotto z grzybami w stylu włoskim, które będzie wracać do Twojej kuchni.
Główne SKŁADNIKI
  • Ryż i Kasza
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 90 g masła
  • 45 ml oliwy z oliwek
  • 2 posiekane cebule
  • 4 ząbek czosnku
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • 250 g ryżu arborio
  • 150 ml białego wina
  • 2–3 litry bulionu z kurczaka lub grzybów
  • 100 g masła
  • 150 g parmezanu
  • 600 g – 800 g mieszanych egzotycznych grzybów
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • Szałwia do dekoracji
  • Przygotowanie

  • 1
  • 2
    Roztop masło w Okrągłej Brytfannie 24 cm. Gdy zacznie się pienić, dodaj oliwę z oliwek i podsmaż cebulę i czosnek z tymiankiem. Gotuj aż cebula będzie półprzezroczysta. Dodaj ryż i gotuj przez około 5 minut, aby uwolnić skrobię. Zredukuj białym winem do całkowitego wyparowania płynu.
  • 3
    Dodaj ciepły bulion. Stale mieszaj na średnim ogniu. Sprawdź czy ryż jest całkowicie al dente.
  • 4
    Zdejmij z ognia, zanim risotto będzie gotowe, ponieważ będzie się nadal gotować w brytfannie. Dodaj masło i parmezan. Nie mieszając, przykryj brytfannę pokrywką i odstaw na 2-3 minuty. W tym czasie podsmaż grzyby na patelni, aż do uzyskania złocistego koloru, używając oliwy z oliwek.
  • 5
    Szybko zdejmij pokrywkę i wymieszaj risotto za pomocą łopatki, a następnie dopraw do smaku. Powinno być gładkie i aksamitne Jeśli jest gęste, dodaj trochę więcej bulionu w zależności od potrzeb i podawaj natychmiast ze smażonymi na patelni dzikimi grzybami i szałwią.