Odrywane bułeczki

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Ponad 2 godz. Ponad 2 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
6-8 6-8
Odrywane bułeczki
Ta żeliwna brytfanna do pieczenia chleba przyda się do przygotowywania bułeczek jako przystawek lub na drugie śniadanie. Posyp według gustu sezamem lub makiem.
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

CIASTO
  • 300 g (2½ szklanki) mąki (+ dodatkowa mąka do wyrabiania ciasta)
  • 10 ml soli
  • 2 ml cukru
  • 20 ml masła, stopionego
  • 10 g drożdży instant
  • 250 ml letniej wody
DODATKI:
  • Masło, mąka lub roztrzepane jajko
  • Sezam lub mak
  • Przygotowanie

  • 1
    Wsyp mąkę, sól, cukier i drożdże oraz włóż masło do miski miksera elektrycznego. Wymieszaj przy pomocy końcówki do mieszania ciasta. Dodaj taką ilość letniej wody, aby ciasto było miękkie i lepkie.
  • 2
    Wyrabiaj ciasto przez co najmniej 10 minut, aby uzyskać gładką, miękką masę (nie suchą i zbitą).
  • 3
    Przykryj wilgotną szmatką i pozostaw w ciepłym miejscu do chwili, aż ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Zajmie to około 30–45 minut.
  • 4
    Nagrzej piekarnik do temperatury 250°C (230°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem). Wysmaruj masłem podstawę i boki brytfanny do pieczenia chleba Le Creuset.
  • 5
    Upewnij się, że w cieście nie utworzyły się pęcherzyki powietrza. Podziel ciasto na porcje po 60 g i naoliwionymi dłońmi uformuj z nich bułeczki. Ułóż bułeczki na dnie brytfanny do pieczenia chleba, przykryj pokrywką i ponownie postaw w ciepłym miejscu, aby ciasto zwiększyło swoją objętość dwukrotnie. Powinno zająć to około 20 minut.
  • 6
    Delikatnie udekoruj bułeczki według uznania:
  • 7
    Posmaruj masłem lub roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem lub solą morską
  • 8
    OPCJONALNIE posyp mąką i zrób nacięcia
  • 9
    Zmniejsz temperaturę do 200°C (190°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem) i wstaw do piekarnika brytfannę do pieczenia chleba. Piecz przez 15 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 10–20 minut do zarumienienia.