- Mąka
Składniki
- 300 g (2½ szklanki) mąki (+ dodatkowa mąka do wyrabiania ciasta)
- 10 ml soli
- 2 ml cukru
- 20 ml masła, stopionego
- 10 g drożdży instant
- 250 ml letniej wody
- Masło, mąka lub roztrzepane jajko
- Sezam lub mak
-
Przygotowanie
-
1Wsyp mąkę, sól, cukier i drożdże oraz włóż masło do miski miksera elektrycznego. Wymieszaj przy pomocy końcówki do mieszania ciasta. Dodaj taką ilość letniej wody, aby ciasto było miękkie i lepkie.
-
2Wyrabiaj ciasto przez co najmniej 10 minut, aby uzyskać gładką, miękką masę (nie suchą i zbitą).
-
3Przykryj wilgotną szmatką i pozostaw w ciepłym miejscu do chwili, aż ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Zajmie to około 30–45 minut.
-
4Nagrzej piekarnik do temperatury 250°C (230°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem). Wysmaruj masłem podstawę i boki brytfanny do pieczenia chleba Le Creuset.
-
5Upewnij się, że w cieście nie utworzyły się pęcherzyki powietrza. Podziel ciasto na porcje po 60 g i naoliwionymi dłońmi uformuj z nich bułeczki. Ułóż bułeczki na dnie brytfanny do pieczenia chleba, przykryj pokrywką i ponownie postaw w ciepłym miejscu, aby ciasto zwiększyło swoją objętość dwukrotnie. Powinno zająć to około 20 minut.
-
6Delikatnie udekoruj bułeczki według uznania:
-
7Posmaruj masłem lub roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem lub solą morską
-
8OPCJONALNIE posyp mąką i zrób nacięcia
-
9Zmniejsz temperaturę do 200°C (190°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem) i wstaw do piekarnika brytfannę do pieczenia chleba. Piecz przez 15 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 10–20 minut do zarumienienia.