- Warzywa
Składniki
- 250 g makaronu ryżowego, płaskie wstążki
- 250 g kostki twardego tofu
- 250 g brokuła i neutralny olej do smażenia
- 2 łyżki sosu sojowego lub sosu Tamari
- 3 ząbki czosnku, obranego i drobno posiekanego
- 2 cm kawałek imbiru, obrany i starty
- 6 dymek, pokrojonych w cienkie plasterki
- 2 duże organiczne jaja (opcjonalnie)
- 100 g kiełków fasoli
- 4 łyżki pasty tamaryndowej
- 1 łyżka wegetariańskiego sosu rybnego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 100 g prażonych, niesolonych fistaszków, grubo pokrojonych
- 2 czerwone papryczki chili, drobno posiekane
- 1 mała garść liści bazylii tajskiej, poszarpanych
- 1 mała garść liści mięty, poszarpanych
- 2 niewoskowane limonki
- garść chrupiących szalotek
-
Przygotowanie
-
1Namocz w zimnej wodzie makaron ryżowy przez co najmniej 10 minut do momentu, aż zmięknie.
-
2Ułóż tofu pomiędzy dwoma arkuszami ręcznika papierowego na talerzu lub czystej powierzchni. Na górę połóż talerz i słoik lub odważnik, aby dociążyć go. Pozostaw tofu w ten sposób na pół godziny.
-
3W miseczce wymieszaj składniki na sos z 4 łyżkami zimnej wody. Odstaw na bok.
-
4Pokrój brokuł w różyczki, a głąb w cienkie plastry i połóż oddzielnie.
-
5Pokrój tofu na kawałki o grubości 1 cm i długości około połowy małego palca. Na średnim-dużym ogniu rozgrzej w dużej patelni z powłoką nieprzywierającą lub woku 3 łyżki oleju i smaż kawałki tofu przez 6–8 minut, obracając je co minutę, aż nabiorą złotego koloru.
-
6Dodaj sos sojowy i mieszaj przez kolejne 30 sekund (zachowaj ostrożność, ponieważ sos może pryskać). Wyjmij tofu za pomocą łyżki durszlakowej na talerz. Włóż do lekko nagrzanego piekarnika, aby zachować temperaturę.
-
7Kiedy patelnia będzie wystarczająco chłodna, przetrzyj ją ręcznikiem papierowym i wlej kilka łyżek oleju. Podgrzej go na średnim ogniu. Wrzuć na patelnię czosnek oraz imbir i smaż przez 2 minuty.
-
8Następnie dodaj pokrojony głąb brokuła, odcedzone kluseczki oraz 6 łyżek wody i smaż przez 3–4 minuty, do momentu aż brokuł zmięknie, a kluseczki zaczną się gotować i staną się chrupiące.
-
9W następnej kolejności dodaj różyczki brokuła, sos i większość dymek oraz wlej 2 dodatkowe łyżki wody. Wymieszaj i gotuj przez kolejne 3–4 minuty do momentu, aż kluseczki zmiękną i będą gotowe do jedzenia.
-
10Jeśli w swoim przepisie wykorzystujesz jajka, przesuń kluseczki na bok woka i dodaj odrobinę więcej oleju, po czym wbij jajka. Przebij żółtka, i kiedy zaczną się ścinać, rozbełtaj je i wymieszaj z kluseczkami.
-
11Zdejmij patelnię z ognia i posyp równomiernie kiełkami fasoli, następnie nałóż kluseczki do czterech ciepłych misek do makaronu Le Creuset.
-
12Posyp fistaszkami oraz pozostałymi dymkami. Obsyp wierzch dania papryczkami chili, ziołami, chrupiącą cebulką i szalotkami.
-
13Zwieńcz danie wyciśniętym sokiem z limonki i podawaj natychmiast na stół.