Pad Thai z chrupiącym tofu

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Anna Jones
Pad Thai z chrupiącym tofu
„Pad Thai to danie, któremu nie mogę się oprzeć. Wiem, że jest to przewidywalne, ale nie może go zabraknąć w moim menu. W tej wersji znalazło się wszystko, co uwielbiam w tym daniu: chrupiące tofu, całe mnóstwo zielonych warzyw, sos tamaryndowy, prażone fistaszki i chrupiąca cebulka, ponieważ w moim przekonaniu Pad Thai nie może się obejść bez tych składników”. – Anna Jones
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

TOFU I BROKUŁY
  • 250 g makaronu ryżowego, płaskie wstążki
  • 250 g kostki twardego tofu
  • 250 g brokuła i neutralny olej do smażenia
  • 2 łyżki sosu sojowego lub sosu Tamari
  • 3 ząbki czosnku, obranego i drobno posiekanego
  • 2 cm kawałek imbiru, obrany i starty
  • 6 dymek, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 2 duże organiczne jaja (opcjonalnie)
  • 100 g kiełków fasoli
SOS
  • 4 łyżki pasty tamaryndowej
  • 1 łyżka wegetariańskiego sosu rybnego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
DO PODANIA
  • 100 g prażonych, niesolonych fistaszków, grubo pokrojonych
  • 2 czerwone papryczki chili, drobno posiekane
  • 1 mała garść liści bazylii tajskiej, poszarpanych
  • 1 mała garść liści mięty, poszarpanych
  • 2 niewoskowane limonki
  • garść chrupiących szalotek
  • Przygotowanie

  • 1
    Namocz w zimnej wodzie makaron ryżowy przez co najmniej 10 minut do momentu, aż zmięknie.
  • 2
    Ułóż tofu pomiędzy dwoma arkuszami ręcznika papierowego na talerzu lub czystej powierzchni. Na górę połóż talerz i słoik lub odważnik, aby dociążyć go. Pozostaw tofu w ten sposób na pół godziny.
  • 3
    W miseczce wymieszaj składniki na sos z 4 łyżkami zimnej wody. Odstaw na bok.
  • 4
    Pokrój brokuł w różyczki, a głąb w cienkie plastry i połóż oddzielnie.
  • 5
    Pokrój tofu na kawałki o grubości 1 cm i długości około połowy małego palca. Na średnim-dużym ogniu rozgrzej w dużej patelni z powłoką nieprzywierającą lub woku 3 łyżki oleju i smaż kawałki tofu przez 6–8 minut, obracając je co minutę, aż nabiorą złotego koloru.
  • 6
    Dodaj sos sojowy i mieszaj przez kolejne 30 sekund (zachowaj ostrożność, ponieważ sos może pryskać). Wyjmij tofu za pomocą łyżki durszlakowej na talerz. Włóż do lekko nagrzanego piekarnika, aby zachować temperaturę.
  • 7
    Kiedy patelnia będzie wystarczająco chłodna, przetrzyj ją ręcznikiem papierowym i wlej kilka łyżek oleju. Podgrzej go na średnim ogniu. Wrzuć na patelnię czosnek oraz imbir i smaż przez 2 minuty.
  • 8
    Następnie dodaj pokrojony głąb brokuła, odcedzone kluseczki oraz 6 łyżek wody i smaż przez 3–4 minuty, do momentu aż brokuł zmięknie, a kluseczki zaczną się gotować i staną się chrupiące.
  • 9
    W następnej kolejności dodaj różyczki brokuła, sos i większość dymek oraz wlej 2 dodatkowe łyżki wody. Wymieszaj i gotuj przez kolejne 3–4 minuty do momentu, aż kluseczki zmiękną i będą gotowe do jedzenia.
  • 10
    Jeśli w swoim przepisie wykorzystujesz jajka, przesuń kluseczki na bok woka i dodaj odrobinę więcej oleju, po czym wbij jajka. Przebij żółtka, i kiedy zaczną się ścinać, rozbełtaj je i wymieszaj z kluseczkami.
  • 11
    Zdejmij patelnię z ognia i posyp równomiernie kiełkami fasoli, następnie nałóż kluseczki do czterech ciepłych misek do makaronu Le Creuset.
  • 12
    Posyp fistaszkami oraz pozostałymi dymkami. Obsyp wierzch dania papryczkami chili, ziołami, chrupiącą cebulką i szalotkami.
  • 13
    Zwieńcz danie wyciśniętym sokiem z limonki i podawaj natychmiast na stół.
 
Recipe by Anna Jones
 
 
Le Creuset