Papryka nadziewana ryżem pomidorowym z grillowanym serem halloumi

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Papryka nadziewana ryżem pomidorowym z grillowanym serem halloumi
Przygotuj te pyszne, nadziewane ryżem papryki z grillowanym serem halloumi na lunch lub kolację.
Główne SKŁADNIKI
  • Ryż i Kasza
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 250 g ryżu do pilawu, ciepłego
  • 10 g natki pietruszki, posiekanej
  • 50 g orzeszków piniowych, prażonych
  • 5 g tymianku
  • 80 g pesto z suszonych pomidorów
  • 2 czerwone papryczki chili, drobno posiekane
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 5 g wędzonej papryki
  • Sól i pieprz do smaku
  • 3 czerwone lub pomarańczowe papryki, przekrojone wzdłuż, bez nasion
  • 200–300 g sera halloumi, w plastrach
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C (180°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem lub stopień 6 w piekarniku gazowym).
  • 2
    Umieść ryż do pilawu w misce z pietruszką, orzeszkami piniowymi, tymiankiem, pesto, papryką, 25 ml oliwy z oliwek, papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  • 3
    Ułóż paprykę w głębokim okrągłym naczyniu Le Creuset 26 cm i skrop pozostałą oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem i dodaj nadzienie ryżowe.
  • 4
    Piecz w piekarniku przez 30 minut lub do czasu ugotowania papryki. Ustaw piekarnik na grill. Przed umieszczeniem papryki pod grillem na 6-8 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru halloumi usuń paprykę, a na wierzch połóż plastry sera halloumi. Podawaj od razu.