- Ryż i Kasza
Składniki
- 250 g ryżu do pilawu, ciepłego
- 10 g natki pietruszki, posiekanej
- 50 g orzeszków piniowych, prażonych
- 5 g tymianku
- 80 g pesto z suszonych pomidorów
- 2 czerwone papryczki chili, drobno posiekane
- 50 ml oliwy z oliwek
- 5 g wędzonej papryki
- Sól i pieprz do smaku
- 3 czerwone lub pomarańczowe papryki, przekrojone wzdłuż, bez nasion
- 200–300 g sera halloumi, w plastrach
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C (180°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem lub stopień 6 w piekarniku gazowym).
-
2Umieść ryż do pilawu w misce z pietruszką, orzeszkami piniowymi, tymiankiem, pesto, papryką, 25 ml oliwy z oliwek, papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
-
3Ułóż paprykę w głębokim okrągłym naczyniu Le Creuset 26 cm i skrop pozostałą oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem i dodaj nadzienie ryżowe.
-
4Piecz w piekarniku przez 30 minut lub do czasu ugotowania papryki. Ustaw piekarnik na grill. Przed umieszczeniem papryki pod grillem na 6-8 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru halloumi usuń paprykę, a na wierzch połóż plastry sera halloumi. Podawaj od razu.