Paryskie mini cannelé

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
+10 +10
Paryskie mini cannelé
Idealnie drobne, te smakowite cannelé to idealna przystawka na każdą okazję.
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2 jajka
  • 80 g mąki
  • 180 ml mleka
  • 40 ml białego wina
  • 45 ml oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz
  • 75 g szynki pokrojonej w kostkę
  • 50 g pokrojonego w kostkę sera Emmentaler
  • 20 g stopionego masła do smarowania
  • Kwaśna śmietana i szczypiorek, do dekoracji
  • Przygotowanie

  • 1
    Wymieszaj w misce jaja i mąkę. Dodaj mleko, wino, oliwę z oliwek, sól i pieprz i wymieszaj.
  • 2
    Włóż do lodówki na 1 godzinę.
  • 3
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i postaw formę na dole piekarnika.
  • 4
    Pokrój szynkę i ser w małe kostki, ok. 5 mm każda. Lekko nasmaruj tłuszczem formę Le Creuset na 12 mini Cannelé i ułóż pokrojoną szynkę oraz ser w każdej z foremek. Wlej schłodzoną masę jajeczną.
  • 5
    Umieść formę w piekarniku i piecz przez 15 minut.
  • 6
    Sprawdź kolor cannelé pod koniec pieczenia; jeśli cannelé jest nadal „jasny”, wydłuż czas pieczenia o kilka minut, w przeciwnym razie pozostaw cannelé w piekarniku przez 15 minut do ostygnięcia.
  • 7
    Wyjmij cannelé, przewracając formę. Udekoruj wierzch kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.