- Mąka
Składniki
- 2 jajka
- 80 g mąki
- 180 ml mleka
- 40 ml białego wina
- 45 ml oliwy z oliwek
- Sól i pieprz
- 75 g szynki pokrojonej w kostkę
- 50 g pokrojonego w kostkę sera Emmentaler
- 20 g stopionego masła do smarowania
- Kwaśna śmietana i szczypiorek, do dekoracji
-
Przygotowanie
-
1Wymieszaj w misce jaja i mąkę. Dodaj mleko, wino, oliwę z oliwek, sól i pieprz i wymieszaj.
-
2Włóż do lodówki na 1 godzinę.
-
3Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i postaw formę na dole piekarnika.
-
4Pokrój szynkę i ser w małe kostki, ok. 5 mm każda. Lekko nasmaruj tłuszczem formę Le Creuset na 12 mini Cannelé i ułóż pokrojoną szynkę oraz ser w każdej z foremek. Wlej schłodzoną masę jajeczną.
-
5Umieść formę w piekarniku i piecz przez 15 minut.
-
6Sprawdź kolor cannelé pod koniec pieczenia; jeśli cannelé jest nadal „jasny”, wydłuż czas pieczenia o kilka minut, w przeciwnym razie pozostaw cannelé w piekarniku przez 15 minut do ostygnięcia.
-
7Wyjmij cannelé, przewracając formę. Udekoruj wierzch kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.