Pieczone, marynowane papryki na tostach z czosnkiem

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Pieczone, marynowane papryki na tostach z czosnkiem
Te pieczone, marynowane papryki z łatwością przygotujesz z kilkoma składnikami na grillu. Pysznie smakują podawane z tostami o smaku czosnkowym.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 4–5 szt średnich papryk (czerwone, pomarańczowe lub żółte)
  • 10 g posiekanej natki pietruszki
  • 6 posiekanych anchois
  • Oliwa z oliwek, do skropienia
  • Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 8 kromek chleba na zakwasie
  • 1 obrany ząbek czosnku
  • Świeże liście bazylii do podania
  • Przygotowanie

  • 1
    Pokrój paprykę na ćwiartki i wydrąż nasiona. Podsmaż na kwadratowej patelni grillowej Le Creuset 26 cm, aż do uzyskania delikatnej konsystencji. Natychmiast umieść w misce z pietruszką, anchois, oliwą z oliwek i przyprawami. Uważnie przyprawiaj, ponieważ anchois są naturalnie słone.
  • 2
    W międzyczasie pokrój chleb i skrop oliwą z oliwek. Natrzyj obie strony ząbkiem czosnku. Rozgrzej grill i grilluj chleb po obu stronach, aż pojawią się linie od kratki. Podawaj na gorąco z marynowaną papryką jako przystawkę ze świeżymi liśćmi bazylii.
 
Porada:
Resztki marynowanej papryki możesz przechowywać do tygodnia w lodówce, w słoiku z oliwą z oliwek.
 
 
Le Creuset