
Te pieczone, marynowane papryki z łatwością przygotujesz z kilkoma składnikami na grillu. Pysznie smakują podawane z tostami o smaku czosnkowym.
Główne SKŁADNIKI
- Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie
Składniki
- 4–5 szt średnich papryk (czerwone, pomarańczowe lub żółte)
- 10 g posiekanej natki pietruszki
- 6 posiekanych anchois
- Oliwa z oliwek, do skropienia
- Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 8 kromek chleba na zakwasie
- 1 obrany ząbek czosnku
- Świeże liście bazylii do podania
-
Przygotowanie
-
1Pokrój paprykę na ćwiartki i wydrąż nasiona. Podsmaż na kwadratowej patelni grillowej Le Creuset 26 cm, aż do uzyskania delikatnej konsystencji. Natychmiast umieść w misce z pietruszką, anchois, oliwą z oliwek i przyprawami. Uważnie przyprawiaj, ponieważ anchois są naturalnie słone.
-
2W międzyczasie pokrój chleb i skrop oliwą z oliwek. Natrzyj obie strony ząbkiem czosnku. Rozgrzej grill i grilluj chleb po obu stronach, aż pojawią się linie od kratki. Podawaj na gorąco z marynowaną papryką jako przystawkę ze świeżymi liśćmi bazylii.
Porada:
Resztki marynowanej papryki możesz przechowywać do tygodnia w lodówce, w słoiku z oliwą z oliwek.
