- Mięso
Składniki
- 2 kg udek z kurczaka ze skórką
- 4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- 2 pokrojone bulwy kopru włoskiego
- 2 × 400 g puszki fasolki jaś, odcedzonej
- 250 ml bulionu z kurczaka
- Można podać z tartym pecorino i gotowanym na parze jarmużem
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 210°C/190°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 7 (piekarnik gazowy).
-
2Umieść Owalną Brytfannę żeliwna Le Creuset na średnim ogniu z łyżką oleju. Włóż udka z kurczaka ze skórką do gorącego naczynia i smaż na złocistobrązowy kolor, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż przez 2 minuty. Powtórz dla wszystkich udek, aż będą przyrumienione i wyjmij je na odwróconą pokrywkę.
-
3Dodaj koper włoski oraz czosnek do naczynia i pozostaw do zmiękczenia na około 5 minut. Dodaj fasolkę i bulion. Dopraw solą i pieprzem. Włóż udka z kurczaka z powrotem do brytfanny na wierzchu kopru włoskiego i fasolki. Wstaw naczynie do piekarnika na 35–40 minut i podawaj z gotowanym na parze jarmużem i tartym pecorino.