Pieczony kurczak z cytryną

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
2-4 2-4
Pieczony kurczak z cytryną
Ten kuszący pieczony kurczak, zainspirowany aromatem Bliskiego Wschodu to pomysł na szybki lunch w niedzielę.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1,5 kg kurczaka
  • 75 g miękkiego masła solonego
  • 1 łyżka pasty Rose Harissa
  • 1 mała, dobrze pokrojona cytryna
  • sok z cytryny ze skórką
DO PODANIA
  • Świeży majonez i pieczone ziemniaki (opcjonalnie)
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C
  • 2
    Umieść w misce masło, harisę, drobno posiekaną cytrynę, a następnie dobrze ubić, aby uzyskać konsystencję pasty. Przyprawić pieprzem.
  • 3
    Pod skórę kurczaka Włóż 3⁄4 mieszaniny masła (staraj się uniknąć rozdarcia skóry). Pozostałą część masła rozsmaruj na wierzchu kurczaka, upewniając się, że nogi są dobrze pokryte.
  • 4
    Umieść kurczaka na patelni i polej sokiem z cytryny. Umieść pokrywkę na patelni i i włóż do piekarnika na 40 minut.
  • 5
    Zdejmij pokrywkę i polej kurczaka sosem z patelni.
  • 6
    Włóż z powrotem do piekarnika bez pokrywki i piecz przez kolejne 20 minut, aż skóra stanie się chrupiąca.
  • 7
    Pozostaw na patelni przez 10 minut, a następnie podaj z świeżym majonezem i pieczonymi ziemniakami.