- Mięso
Składniki
- 1,5 kg kurczaka
- 75 g miękkiego masła solonego
- 1 łyżka pasty Rose Harissa
- 1 mała, dobrze pokrojona cytryna
- sok z cytryny ze skórką
- Świeży majonez i pieczone ziemniaki (opcjonalnie)
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C
-
2Umieść w misce masło, harisę, drobno posiekaną cytrynę, a następnie dobrze ubić, aby uzyskać konsystencję pasty. Przyprawić pieprzem.
-
3Pod skórę kurczaka Włóż 3⁄4 mieszaniny masła (staraj się uniknąć rozdarcia skóry). Pozostałą część masła rozsmaruj na wierzchu kurczaka, upewniając się, że nogi są dobrze pokryte.
-
4Umieść kurczaka na patelni i polej sokiem z cytryny. Umieść pokrywkę na patelni i i włóż do piekarnika na 40 minut.
-
5Zdejmij pokrywkę i polej kurczaka sosem z patelni.
-
6Włóż z powrotem do piekarnika bez pokrywki i piecz przez kolejne 20 minut, aż skóra stanie się chrupiąca.
-
7Pozostaw na patelni przez 10 minut, a następnie podaj z świeżym majonezem i pieczonymi ziemniakami.