
„W restauracjach bardzo często przygotowuje się warzywa w ten sposób (piecze się je na patelni), ale równie dobrze możesz je przyrządzić w ten sposób w domu”. Warzywa wkłada się na patelnię, aby nabrały odrobinę koloru i tekstury, następnie przekłada się je do piekarnika, aby upiekły się całkowicie, a potem poddaje bezpośredniemu działaniu ognia na kuchence. Na końcu ponownie wkłada się je do piekarnika, gdzie równomierna temperatura sprawia, że rozpływają się w ustach. Uwielbiam dodawać ocet podczas przygotowywania warzyw. W tym przypadku równoważy go słodycz kalafiora, szafranu i orzeszki piniowe. Inspiracją dla tego przepisu jest genialna szef kuchni, Lola DeMille”. – Anna Jones
Główne SKŁADNIKI
- Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie
Składniki
JOGURT
- Mały pęczek mięty i/lub natki pietruszki, drobno posiekany
- 6 łyżek gęstego jogurtu greckiego lub innego jogurtu, według uznania
- Odrobina dobrej jakości oliwy z oliwek
KALAFIOR
- Oliwa z oliwek
- 1 duży kalafior (ok. 800 g), różyczki oddzielone i głąb pokrojony na cienkie plasterki
- 50 ml białego octu winnego
- Większa szczypta nitek szafranowych (lub ½ łyżeczki mielonej kurkumy)
- 50 g masła lub masła wegańskiego, pokrojonego w kostki
- Mały pęczek natki pietruszki i/lub kolendry, grubo posiekany
DO PODANIA
- 4 podpłomyki
- Papryczka Aleppo
- 150 g orzeszków piniowych, prażonych
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C/200°C, (stopień 7 w piekarniku z termoobiegiem).
-
2W miseczce zmieszaj miętę i/lub natkę pietruszki z jogurtem. Dopraw solą i pieprzem, wlej odrobinę oliwy z oliwek, zamieszaj i odstaw.
-
3Nagrzej kwadratową patelnię grillową Grillit® Le Creuset (o średnicy 26 cm) na średnim ogniu, wlej dość sporą ilość oliwy z oliwek, następnie ułóż jedną warstwę kalafiora (może okazać się, że będzie konieczne smażenie w kilku partiach).
-
4Kiedy cały kalafior się zarumieni po obu stronach (zajmie to ok. 10 minut), włóż go ponownie na patelnię i piecz w piekarniku przez ok. 10 minut – do momentu, aż głąb zrobi się miękki, a różyczki chrupiące.
-
5Wyjmij Grillit® z piekarnika, używając nakładek na uchwyty lub rękawic, następnie ustaw ją ponownie na kuchence na średnim ogniu. Dodaj ocet i szafran lub kurkumę, po czym zredukuj ocet – zajmie to ok. 2 minuty.
-
6Zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj, pokrywając nim kalafior, aby powstał gęsty, błyszczący sos, a następnie dodaj większość natki pietruszki i/lub kolendry i wymieszaj dokładnie.
-
7Przełóż łyżką jogurt do płaskiej miski do serwowania i rozsmaruj go po dnie naczynia, następnie wyłóż całego kalafiora w sosie maślanym.
-
8Na koniec posyp odrobiną natki pietruszki, orzeszkami piniowymi i papryką. Podawaj z podpłomykami.