Podstawy gotowania na parze: Gotowanie na parze z Le Creuset

Image without a name

Gotowanie na parze to technika przygotowywania jedzenia wykorzystująca parę wodną z wrzątku do rozprowadzania wysokiej temperatury i obróbki jedzenia. Jedzenie nie ma bezpośredniego kontaktu z wrzątkiem, a para wodna umożliwia zachowanie kształtu, koloru składników odżywczych, smaków i tekstury jedzenia.

Image without a name

Dlaczego warto gotować na parze?

Gotowanie na parze to doskonały sposób na przygotowywanie lekkich i świeżych posiłków. Jest to metoda gotowania, dzięki której tekstura delikatnych składników takich jak warzywa, ryby, kurczak i kluseczki, zostaje zachowana i niepotrzebne są żadne oleje ani tłuszcze.

Jaki rozmiar garnka do gotowania na parze potrzebuję?

Nasza duża wkładka parowa z trójwarstwowej stali nierdzewnej (24 cm) pasuje do wszystkich garnków Le Creuset o średnicy 20 cm, 22 cm i 24 cm. Nasza wkładka parowa z trójwarstwowej stali nierdzewnej (20 cm) ma podstawę schodkową, która idealnie pasuje do garnków z trójwarstwowej stali nierdzewnej o średnicy 16 cm, 18 cm i 20 cm.

W jakiej ilości wody lub płynu muszę gotować?

Dobrą zasadą jest napełnianie garnka Le Creuset wodą lub innym płynem do około 3/4 jego wysokości, poniżej podstawy wkładki parowej lub durszlaka. Cała sztuka gotowania na parze polega na tym, aby wrzątek nigdy nie dotykał wkładki parowej. Para powinna unosić się wokół składników i gotować je równomiernie i łagodnie, bez przypalania.
Image without a name

Gotowanie na parze:

Krok 1: Wlej do garnka Le Creuset wybrany płyn do gotowania (np. bulion lub wodę przyprawioną ziołami) do 3/4 wysokości. Pozostałą 1/4 garnka pozostaw wolną na wkładkę parową.
Krok 2: Doprowadź wodę do wrzenia, włóż wkładkę parową i ułóż na niej składniki zgodnie z instrukcjami w przepisie.
Krok 3: Aby uniemożliwić nadmierne uciekanie pary wodnej i zyskać najlepsze rezultaty gotowania na parze, przykryj garnek dopasowaną pokrywką Le Creuset. Gotuj według przepisu i nie ulegaj pokusie, aby zdjąć pokrywkę, ponieważ para ucieknie i spowolni to proces gotowania.
Krok 4: Kiedy danie będzie już gotowe, ostrożnie zdejmij pokrywkę. Pozwól, by składniki schłodziły się przez minutę lub dwie, dzięki czemu będzie łatwiej je wyjąć. Wskazówka: Wyjmij składniki ok. 30 sekund – 1 minutę tuż przed momentem, kiedy będą gotowe, ponieważ nadal będą się gotować w pozostałym cieple.
Krok 5: Podawaj natychmiast, aby uzyskać najlepsze i najbardziej aromatyczne rezultaty.
 

Pełną parą

Przygotuj się na szybki, zdrowy i smakowity sposób gotowania.