Składniki
- 45 ml stopionego masła plus dodatkowe masło do smarowania
- 240 g mąki tortowej, przesianej
- 1 ½ łyżeczki soli drobnoziarnistej
- 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki papryki
- 650 ml mleka
- 3 duże jaja od kur z wolnego wybiegu
- 60 g sera parmezan, drobno startego
- 4 cebule dymki, posiekane
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Wysmaruj foremkę do zapiekania Le Creuset stopionym masłem.
-
2Włóż wszystkie suche składniki do dużej miski i wymieszaj. W oddzielnej misce wymieszaj mleko, jaja i ser. Połącz mokre składniki z suchymi i mieszaj do momentu, aż nie będzie żadnych grudek. Dodaj cebule dymkę i wymieszaj, aby połączyć składniki.
-
3Nałóż porcje ciasta do foremek do zapiekania i umieść je we wstępnie nagrzanym piekarniku. Piecz przez około 35 minut, aż nabiorą złotego koloru, urosną i będą całkowicie upieczone. Oprzyj się pokusie, aby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, w przeciwnym razie popovery się zapadną. Wyjmij z piekarnika i natychmiast podawaj z masłem czosnkowym.