- Mąka
Składniki
- 600 ml wody
- 10 g drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 450 g mąki pszennej
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka grubej soli
-
Przygotowanie
-
1Wlać wodę, drożdże i miód do miski i mieszać, aż drożdże i miód rozpuszczą się w wodzie.
-
2Następnie dodać mąkę pszenną i pełnoziarnistą oraz sól. Dokładnie wymieszać.
-
3Przykryć ciasto i wstawić do lodówki na noc (10 do 12 godzin).
-
4Wstawić żeliwną brytfannę do piekarnika i podgrzać do 250 ° C (termoobieg). Gdy piekarnik i brytfanna są gorące, wyjąć brytfannę z piekarnika. Dno brytfanny posypać mąką i dodać ciasto.
-
5Położyć pokrywkę na brytfannie, włożyć z powrotem do piekarnika i piec 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 225 ° C i piec chleb jeszcze przez 10-15 minut.
-
6Wyjąć chleb z piekarnika, gdy tylko będzie złotobrązowy. Ułożyć na blasze do pieczenia i ostudzić. Następnie pokroić na kromki.