Prosty chleb z garnka

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Prosty chleb z garnka
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 600 ml wody
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 450 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka grubej soli
  • Przygotowanie

  • 1
    Wlać wodę, drożdże i miód do miski i mieszać, aż drożdże i miód rozpuszczą się w wodzie.
  • 2
    Następnie dodać mąkę pszenną i pełnoziarnistą oraz sól. Dokładnie wymieszać.
  • 3
    Przykryć ciasto i wstawić do lodówki na noc (10 do 12 godzin).
  • 4
    Wstawić żeliwną brytfannę do piekarnika i podgrzać do 250 ° C (termoobieg). Gdy piekarnik i brytfanna są gorące, wyjąć brytfannę z piekarnika. Dno brytfanny posypać mąką i dodać ciasto.
  • 5
    Położyć pokrywkę na brytfannie, włożyć z powrotem do piekarnika i piec 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 225 ° C i piec chleb jeszcze przez 10-15 minut.
  • 6
    Wyjąć chleb z piekarnika, gdy tylko będzie złotobrązowy. Ułożyć na blasze do pieczenia i ostudzić. Następnie pokroić na kromki.