- Ser
Składniki
- 250 g sera camembert, okrągłego
- 4 łyżki miodu
- Obfita szczypta płatków soli morskiej
- 2 czerwone cebule, cienko pokrojone
- Sok z 1 cytryny
- 2 szpiki, oczyszczone
- 2 szt. selera
- 15 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanego rozmarynu
- Sól morska
- 12 minichlebów
- 100 g prosciutto
- 100 g salami
- 100 g młodego szpinaku
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Umieść w formie Le Creuset ser i polej miodem. Przykryj pokrywką i piecz przez 10 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i włącz grill. Grilluj przez 4-5 minut. Podawaj na ciepło
-
2Aby przygotować wieniec:
-
3Przygotuj cebulę, łuszcząc ją i krojąc w cienkie plasterki, a następnie umieszczając ją w misce. Dodaj szczyptę płatków soli morskiej i sok z 1 cytryny. Ugnieć palcami i odstaw na 10 minut. Obierz seleri i umieść je w misce z zimną wodą. Odstaw na bok. Podgrzej patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i dodaj rozmaryn i sól. Umieść chleb w oleju i smaż do uzyskania złotego koloru.
-
4Rozłóż wszystkie przygotowane warzywa, prosciutto, salami i chleb. Na brzegach talerza do serwowania serwowania Le Creuset. Umieść Camembert na środku talerza. Udekoruj liśćmi selera i szpinakiem. Podawaj ze schłodzonym białym winem.