- Mąka
Składniki
- 600 ml wody
- 5 g drożdży (mniej więcej wielkości dużego groszku)
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki miodu
- 625 g mąki pszennej
- Opcjonalnie: przed pieczeniem posyp chleb 100 ml nasion (np. pestek sosny, słonecznika lub dyni)
-
Przygotowanie
-
1Wymieszać drożdże z wodą.
-
2Dodać sól, miód, mąkę i wszystko dobrze wymieszać. Do ciasta dodać pestki, rodzynki lub przyprawy, w zależności od upodobań. Jednak ciasto powinno pozostać giętkie i wilgotne.
-
3Następnie odstawić ciasto do lodówki na noc lub przynajmniej na 12 godzin.
-
4Po wyrośnięciu obrócić ciasto trzy do czterech razy drewnianą łyżką. Następnie odstawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej.
-
5Żeliwną brytfannę wstawić do piekarnika w temperaturze 250 ° C na ruszcie i piec w piekarniku przez co najmniej 20 minut. Dopiero wtedy włożyć ciasto do brytfanny. Ułatwia to wyjęcie chleba po upieczeniu.
-
6Jeśli chcesz dodać nasiona, możesz również posypać nimi dno brytfanny przed dodaniem ciasta.
-
7Włożyć miękkie ciasto prosto z miski do gorącej brytfanny. Przykryć pokrywką i piec w piekarniku przez 30 minut. Zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 210 ° C i piec chleb jeszcze przez 15 minut.
-
8Następnie odstawić na co najmniej 30 minut przed pokrojeniem. Zapobiegnie to przywieraniu chleba do noża.