Ragoût wołowe z kluseczkami cheddarowymi i ziołami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Ponad 2 godz. Ponad 2 godz.
PORCJE
4-6 4-6
Ragoût wołowe z kluseczkami cheddarowymi i ziołami
Dania poprawiające nastrój w najlepszym wydaniu. To ragoût wołowe w stylu slow-cook z kluseczkami cheddarowymi i ziołami stanowi pożywne i pełne smaku danie w sam raz na niedzielny obiad.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

RAGOÛT
  • 125 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 kg wołowego ragoût
  • Sól i czarny pieprz, świeżo zmielone
  • 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 4 łodygi selera naciowego, pokrojonego w drobną kostkę
  • 3 duże marchewki, pokrojone w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 3 duże ziemniaki lub korzenie pietruszki, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 300 ml czerwonego wina
  • 1 litr bulionu wołowego lub drobiowego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 liść laurowy
  • 3 gałązki tymianku
  • Opcjonalnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 125 g borowików szlachetnych, pokrojonych w plasterki
  • Posiekana natka pietruszki
KLUSECZKI CHEDDAROWE Z ZIOŁAMI
  • 250 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 60 g klarowanego masła
  • 150 g tartego sera cheddar
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki posiekanych ziół, takich jak natka pietruszki, szczypiorek i/lub tymianek
  • Przygotowanie

  • 1
    Na początek pokrój boczek w kostkę i włóż do garnka Gourmet Le Creuset i smaż na średnim ogniu. Kiedy boczek będzie już chrupiący, wyjmij go z garnka i odstaw, pozostawiając tłuszcz/olej dla wołowiny.
  • 2
    Dopraw wołowinę solą i pieprzem i smaż porcjami na dużym ogniu w garnku z rozgrzanym tłuszczem po boczku. Kiedy wołowina będzie już usmażona, wyjmij ją z garnka i przełóż do miski.
  • 3
    W tym samym garnku smaż cebulę, seler i marchew pokrojone w kostkę, dodając w razie potrzeby odrobinę oleju. Następnie dodaj czosnek i smaż go, aż zacznie się złocić.
  • 4
    Dodaj liść laurowy, tymianek oraz przecier pomidorowy i zamieszaj.
  • 5
    W następnej kolejności wlej czerwone wino i sos Worcestershire i doprowadź do wrzenia.
  • 6
    Włóż z powrotem wołowe ragoût do formy do pieczenia i zapiekania z bulionem wołowym.
  • 7
    Doprowadź do wrzenia po raz kolejny i gotuj przez półtorej godziny na wolnym ogniu, po czym dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i duś przez kolejne 30 minut.
  • 8
    Wyjmij liść laurowy i gałązki tymianku. Jeśli sos ragoût jest nadal zbyt rzadki, wlej do niego mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody i doprowadź do wrzenia.
  • 9
    Dodaj drobno posiekane grzyby i pokrojony w kostkę boczek.
  • 10
    Przejdź do robienia kluseczek.
  • 11
    Kluseczki cheddarowe z ziołami: Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C/160°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 4 (piekarnik gazowy).
  • 12
    Aby przygotować kluseczki, zmieszaj proszek do pieczenia z mąką, dodaj klarowane masło pokrojone w małą kostkę i wymieszaj. Następnie dodaj starty cheddar i mleko, a potem zagnieć wszystko razem.
  • 13
    Uformuj z ciasta 6–8 kluseczek, ułóż je w krąg, pozostawiając małą przestrzeń pomiędzy dla ragoût. Piecz kluseczki w nagrzanym wcześniej piekarniku bez pokrywki przez około 30–40 minut do momentu, aż kluseczki ładnie się zarumienią i będą całkowicie upieczone.
  • 14
    Posyp gulasz natką pietruszki i podaj na stół.