- Mięso
Składniki
- 125 g boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 kg wołowego ragoût
- Sól i czarny pieprz, świeżo zmielone
- 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 4 łodygi selera naciowego, pokrojonego w drobną kostkę
- 3 duże marchewki, pokrojone w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 3 duże ziemniaki lub korzenie pietruszki, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 300 ml czerwonego wina
- 1 litr bulionu wołowego lub drobiowego
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 1 liść laurowy
- 3 gałązki tymianku
- Opcjonalnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 125 g borowików szlachetnych, pokrojonych w plasterki
- Posiekana natka pietruszki
- 250 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 60 g klarowanego masła
- 150 g tartego sera cheddar
- 150 ml mleka
- 2 łyżki posiekanych ziół, takich jak natka pietruszki, szczypiorek i/lub tymianek
-
Przygotowanie
-
1Na początek pokrój boczek w kostkę i włóż do garnka Gourmet Le Creuset i smaż na średnim ogniu. Kiedy boczek będzie już chrupiący, wyjmij go z garnka i odstaw, pozostawiając tłuszcz/olej dla wołowiny.
-
2Dopraw wołowinę solą i pieprzem i smaż porcjami na dużym ogniu w garnku z rozgrzanym tłuszczem po boczku. Kiedy wołowina będzie już usmażona, wyjmij ją z garnka i przełóż do miski.
-
3W tym samym garnku smaż cebulę, seler i marchew pokrojone w kostkę, dodając w razie potrzeby odrobinę oleju. Następnie dodaj czosnek i smaż go, aż zacznie się złocić.
-
4Dodaj liść laurowy, tymianek oraz przecier pomidorowy i zamieszaj.
-
5W następnej kolejności wlej czerwone wino i sos Worcestershire i doprowadź do wrzenia.
-
6Włóż z powrotem wołowe ragoût do formy do pieczenia i zapiekania z bulionem wołowym.
-
7Doprowadź do wrzenia po raz kolejny i gotuj przez półtorej godziny na wolnym ogniu, po czym dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i duś przez kolejne 30 minut.
-
8Wyjmij liść laurowy i gałązki tymianku. Jeśli sos ragoût jest nadal zbyt rzadki, wlej do niego mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody i doprowadź do wrzenia.
-
9Dodaj drobno posiekane grzyby i pokrojony w kostkę boczek.
-
10Przejdź do robienia kluseczek.
-
11Kluseczki cheddarowe z ziołami: Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C/160°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 4 (piekarnik gazowy).
-
12Aby przygotować kluseczki, zmieszaj proszek do pieczenia z mąką, dodaj klarowane masło pokrojone w małą kostkę i wymieszaj. Następnie dodaj starty cheddar i mleko, a potem zagnieć wszystko razem.
-
13Uformuj z ciasta 6–8 kluseczek, ułóż je w krąg, pozostawiając małą przestrzeń pomiędzy dla ragoût. Piecz kluseczki w nagrzanym wcześniej piekarniku bez pokrywki przez około 30–40 minut do momentu, aż kluseczki ładnie się zarumienią i będą całkowicie upieczone.
-
14Posyp gulasz natką pietruszki i podaj na stół.