- Owoce
Składniki
- 100 g dżemu malinowego dobrej jakości
- 100 g świeżych malin
- 160 ml ciepłego mleka
- 5 g suchych drożdży instant
- 25 g cukru białego
- 250 g mąki tortowej, plus dodatkowa mąka do wałkowania
- 3 ml soli
- 6 ml pasty waniliowej
-
Przygotowanie
-
1Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto mikserem elektrycznym z łopatką do mieszania ciasta. Wyrabiaj w mikserze przez ok. 8–10 minut do otrzymania gładkiej masy. W razie potrzeby dodaj odrobinę mąki. Przykryj masę ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce w kuchni, aż ciasto podwoi swoją objętość.
-
2Nasmaruj tłuszczem brytfannę w kształcie serca Le Creuset o długości 20 cm.
-
3Przełóż wyrośnięte ciasto na stolnicę i podziel na 6 równych części. Rozwałkuj każdą część na prostokąt o wymiarach 3 x 40 cm. Ułóż jeden plaster na blacie, posmaruj równomiernie dżemem malinowym i posyp go malinami. Nałóż na niego kolejny prostokąt z ciasta, posmaruj dżemem i posyp malinami. Nałóż trzeci pasek ciasta i odstaw na bok. Powtórz ten proces z pozostałymi trzema prostokątami z ciasta.
-
4Weź dwa stosy ciasta, skręć i zapleć w warkocz w brytfannie w kształcie serca. Nakryj brytfannę ręcznikiem kuchennym i pozwól, by ciasto podwoiło swoją objętość.
-
5Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C/160°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 4 (piekarnik gazowy).
-
6Piecz przez 40 minut, a następnie zwiększ temperaturę do 200°C/180°C, do 6 stopnia (piekarnik gazowy z termoobiegiem) i piecz przez kolejne 10–15 minut do zarumienienia. Wyjmij z piekarnika, posmaruj ciepłym dżemem malinowym i pozwól, by warkocz ostygł w brytfannie.
-
7Następnie wyjmij go z brytfanny i podawaj ciepły z masłem i dżemem.
-
8Z bułki można zrobić francuskie tosty i podawać ze świeżymi malinami, jogurtem naturalnym lub crème fraiche i miodem.