Różne sposoby użycia żeliwnego garnka
Żeliwny garnek Le Creuset (znany również jako kociołek żeliwny) to niezwykle uniwersalne naczynie kuchenne, które może być używane do kilku różnych metod pieczenia i przepisów. Charakteryzuje się trwałą konstrukcją, doskonałym zatrzymywaniem ciepła i żywą, kolorową emalią. Może być przekazywany z pokolenia na pokolenie —uosabiając charakter dożywotniego zakupu naszych naczyń kuchennych.
Przy tak wielu zastosowaniach i stylach gotowania nasze żeliwne garnki szybko staną się ulubionymi garnkami w domu. Zainspiruj się niektórymi z wielu jego zastosowań: wolne gotowanie oraz potrawy jednogarnkowe, przyrumienianie, smażenie i pieczenie..
Wolne gotowanie i potrawy jednogarnkowe
Nasze żeliwne naczynia kuchenne naprawdę błyszczą, jeśli chodzi o przygotowywanie pysznych zapiekanek, potraw jednogarnkowych i gulaszy. Idealnie nadają się do gotowania na później lub przygotowywania posiłków ze względu na ilość żywności, jaką mogą pomieścić. Emaliowana żeliwna konstrukcja garnków zapewnia doskonałe zatrzymywanie ciepła, utrzymując stałą temperaturę i równomierne gotowanie żywności przez cały czas.
Podczas wolnego gotowania wszystkie pożywne składniki przechodzą do przygotowywanej potrawy. Szczelnie przylegająca pokrywka zatrzymuje wilgoć i smak, zapewniając miękkość składników. Emalia w kolorze piasku pozwala z łatwością monitorować gotowanie, gdy składniki wolno gotują się do perfekcji. Wołowina po burgundzku to tylko jeden z przykładów pysznego przepisu, który można przygotować w garnku.
Przyrumienianie i smażenie
Nasze żeliwne naczynia kuchenne z łatwością można przenosić z kuchenki do piekarnika na stółe, idealnie nadają się do przyrumieniana! Zwłaszcza garnek profesjonalny Gourmet jest ulubionym wyborem do tego stylu gotowania.
Obsmaż na płycie grzewczej, aby zachował soki i nabrał walory smakowe, dodaj płyn, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika, aby dokończyć gotowanie. Stałe, równomierne ciepło przekształci składniki w miękkie potrawy, które można podać na stół. Nasz Coq au Vin Mousseux to pyszny przepis, przy którym możesz poeksperymentować z tą techniką gotowania.
Pieczenie słodkich i słonych przysmaków
Chociaż nasze żeliwne garnki są synonimem przepisów na wolne gotowanie, można je również użyć do przygotowania pysznych bochenków chleba, ciast i innych słodkich lub słonych wypieków—, co dodatkowo podkreśla ich uniwersalność. Od pieczenia chleba z ziarnami po zakręcone drożdżówki z malinami – posiadanie żeliwnego garnka zwiększy funkcjonalność Twojej kuchni.
Emaliowany żeliwny garnek tworzy idealne środowisko do pieczenia chleba, ponieważ zatrzymuje parę i wilgoć wewnątrz garnka, aby upiec chleb rzemieślniczej jakości z chrupiącą skórką i delikatną ośródką. Utrzymuje również łagodne i równomierne ciepło,, dzięki czemu powstają doskonale upieczone i złotobrązowe wypieki oraz deserys. Wskazówka szefa kuchni: Odwróć pokrywkę garnka do góry nogami i użyj jej jako osobnej powierzchni do pieczenia zapiekanek mięsno-warzywnych.
Wskazówki kulinarne dla żeliwnych naczyń
Teraz, gdy już znasz techniki, do których można wykorzystać nasze żeliwne garnki, odkryj nasze najważniejsze wskazówki dotyczące gotowania w żeliwnych naczyniach, aby wydobyć z potraw to, co najlepsze i uwolnić ich pełny potencjał kulinarny.
Zalety gotowania w żeliwnych naczyniach
Chociaż zakup garnka może wydawać się znacznym wydatkiem, to zakup kultowego naczynia się opłaca. Pozwala przygotować wiele potraw i udoskonalić różne techniki gotowania w jednym garnku.
![Image without a name Image without a name](/on/demandware.static/-/Library-Sites-lc-sharedLibrary/default/dwc01446f1/images/2023/H2/Evergreen/Different%20Ways%20to%20Use%20a%20Cast%20Iron%20Casserole/2023_H2_Evergreen_WaysToUseCasserole_1000x1000_3_1-1.jpg)
Wszystkie źródła ciepła
Nasze garnki można używać na wszystkich płytach grzewczych, w tym gazowych i indukcyjnych. Nadają się również do użytku w piekarniku. Jest to optymalne rozwiązanie podczas przygotowywania potraw z wyprzedzeniem.
![Image without a name Image without a name](/on/demandware.static/-/Library-Sites-lc-sharedLibrary/default/dwab07688d/images/2023/H2/Evergreen/Different%20Ways%20to%20Use%20a%20Cast%20Iron%20Casserole/2023_H2_Evergreen_WaysToUseCasserole_1000x1000_1_1.jpg)
Doskonałe efekty gotowania
Dzięki naszemu udoskonalonemu procesowi produkcyjnemu nasze garnki zapewniają równomierne rozprowadzenie ciepła, co poprawia smak i wspomaga karmelizację – , co jest niezbędnym pierwszym krokiem w wielu przepisach.
![Image without a name Image without a name](/on/demandware.static/-/Library-Sites-lc-sharedLibrary/default/dw5b06159f/images/2023/H2/Evergreen/Different%20Ways%20to%20Use%20a%20Cast%20Iron%20Casserole/2023_H2_Evergreen_WaysToUseCasserole_1000x1000_2_1.jpg)
Energooszczędny
Do gotowania i utrzymywania temperatury wymagana jest tylko niska lub średnia temperatura.
![Image without a name Image without a name](/on/demandware.static/-/Library-Sites-lc-sharedLibrary/default/dw253a72e3/images/2023/H2/Evergreen/Different%20Ways%20to%20Use%20a%20Cast%20Iron%20Casserole/2023_H2_Evergreen_WaysToUseCasserole_1000x1000_4_1.jpg)
Łatwe do czyszczenia
Przy odpowiedniej pielęgnacji oraz użytkowaniu, nasza emalia zachowuje się jak powłoka nieprzywierająca i jest bardzo łatwa do czyszczenia. Używaj naszego specjalistycznego płynu do czyszczenia naczyń do gotowania do konserwacji..
![Image without a name Image without a name](/on/demandware.static/-/Library-Sites-lc-sharedLibrary/default/dwf73224ad/images/2023/H2/Evergreen/Different%20Ways%20to%20Use%20a%20Cast%20Iron%20Casserole/2023_H2_Evergreen_WaysToUseCasserole_1000x1000_5_1.jpg)
Doskonała trwałość
Prawidłowo użytkowane nasze garnki są tak trwałe, że posłużą do przyrządzenia pysznych posiłków na całe życie i są objęte uspokajającą dożywotnią gwarancją.
Wszystkie rozmiary brytfann znajdą swoje zastosowanie. Wybierz taki, jakiego potrzebujesz, w zależności od tego, jakie rzeczy lubisz gotować i dla ilu osób. Przeczytaj więcej o tym, jak wybrać garnek dostosowany do swoich potrzeb kulinarnych.
Odkryj więcej
Zainspiruj się naszymi pomocnymi przewodnikami i artykułami: –o najlepszym wykorzystaniu żeliwnych naczyń kuchennych, zapewnianiu im długowieczności, dobieraniu odpowiedniego kształtu i wieloma innymi.