Różne sposoby użycia żeliwnego garnka
Żeliwny garnek Le Creuset (znany również jako kociołek żeliwny) to niezwykle uniwersalne naczynie kuchenne, które może być używane do kilku różnych metod pieczenia i przepisów. Charakteryzuje się trwałą konstrukcją, doskonałym zatrzymywaniem ciepła i żywą, kolorową emalią. Może być przekazywany z pokolenia na pokolenie —uosabiając charakter dożywotniego zakupu naszych naczyń kuchennych.
Przy tak wielu zastosowaniach i stylach gotowania nasze żeliwne garnki szybko staną się ulubionymi garnkami w domu. Zainspiruj się niektórymi z wielu jego zastosowań: wolne gotowanie oraz potrawy jednogarnkowe, przyrumienianie, smażenie i pieczenie..
Wolne gotowanie i potrawy jednogarnkowe
Nasze żeliwne naczynia kuchenne naprawdę błyszczą, jeśli chodzi o przygotowywanie pysznych zapiekanek, potraw jednogarnkowych i gulaszy. Idealnie nadają się do gotowania na później lub przygotowywania posiłków ze względu na ilość żywności, jaką mogą pomieścić. Emaliowana żeliwna konstrukcja garnków zapewnia doskonałe zatrzymywanie ciepła, utrzymując stałą temperaturę i równomierne gotowanie żywności przez cały czas.
Podczas wolnego gotowania wszystkie pożywne składniki przechodzą do przygotowywanej potrawy. Szczelnie przylegająca pokrywka zatrzymuje wilgoć i smak, zapewniając miękkość składników. Emalia w kolorze piasku pozwala z łatwością monitorować gotowanie, gdy składniki wolno gotują się do perfekcji. Wołowina po burgundzku to tylko jeden z przykładów pysznego przepisu, który można przygotować w garnku.
Przyrumienianie i smażenie
Nasze żeliwne naczynia kuchenne z łatwością można przenosić z kuchenki do piekarnika na stółe, idealnie nadają się do przyrumieniana! Zwłaszcza garnek profesjonalny Gourmet jest ulubionym wyborem do tego stylu gotowania.
Obsmaż na płycie grzewczej, aby zachował soki i nabrał walory smakowe, dodaj płyn, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika, aby dokończyć gotowanie. Stałe, równomierne ciepło przekształci składniki w miękkie potrawy, które można podać na stół. Nasz Coq au Vin Mousseux to pyszny przepis, przy którym możesz poeksperymentować z tą techniką gotowania.
Pieczenie słodkich i słonych przysmaków
Chociaż nasze żeliwne garnki są synonimem przepisów na wolne gotowanie, można je również użyć do przygotowania pysznych bochenków chleba, ciast i innych słodkich lub słonych wypieków—, co dodatkowo podkreśla ich uniwersalność. Od pieczenia chleba z ziarnami po zakręcone drożdżówki z malinami – posiadanie żeliwnego garnka zwiększy funkcjonalność Twojej kuchni.
Emaliowany żeliwny garnek tworzy idealne środowisko do pieczenia chleba, ponieważ zatrzymuje parę i wilgoć wewnątrz garnka, aby upiec chleb rzemieślniczej jakości z chrupiącą skórką i delikatną ośródką. Utrzymuje również łagodne i równomierne ciepło,, dzięki czemu powstają doskonale upieczone i złotobrązowe wypieki oraz deserys. Wskazówka szefa kuchni: Odwróć pokrywkę garnka do góry nogami i użyj jej jako osobnej powierzchni do pieczenia zapiekanek mięsno-warzywnych.
Wskazówki kulinarne dla żeliwnych naczyń
Teraz, gdy już znasz techniki, do których można wykorzystać nasze żeliwne garnki, odkryj nasze najważniejsze wskazówki dotyczące gotowania w żeliwnych naczyniach, aby wydobyć z potraw to, co najlepsze i uwolnić ich pełny potencjał kulinarny.
Zalety gotowania w żeliwnych naczyniach
Chociaż zakup garnka może wydawać się znacznym wydatkiem, to zakup kultowego naczynia się opłaca. Pozwala przygotować wiele potraw i udoskonalić różne techniki gotowania w jednym garnku.
Wszystkie źródła ciepła
Nasze garnki można używać na wszystkich płytach grzewczych, w tym gazowych i indukcyjnych. Nadają się również do użytku w piekarniku. Jest to optymalne rozwiązanie podczas przygotowywania potraw z wyprzedzeniem.
Doskonałe efekty gotowania
Dzięki naszemu udoskonalonemu procesowi produkcyjnemu nasze garnki zapewniają równomierne rozprowadzenie ciepła, co poprawia smak i wspomaga karmelizację – , co jest niezbędnym pierwszym krokiem w wielu przepisach.
Energooszczędny
Do gotowania i utrzymywania temperatury wymagana jest tylko niska lub średnia temperatura.
Łatwe do czyszczenia
Przy odpowiedniej pielęgnacji oraz użytkowaniu, nasza emalia zachowuje się jak powłoka nieprzywierająca i jest bardzo łatwa do czyszczenia. Używaj naszego specjalistycznego płynu do czyszczenia naczyń do gotowania do konserwacji..
Doskonała trwałość
Prawidłowo użytkowane nasze garnki są tak trwałe, że posłużą do przyrządzenia pysznych posiłków na całe życie i są objęte uspokajającą dożywotnią gwarancją.
Wszystkie rozmiary brytfann znajdą swoje zastosowanie. Wybierz taki, jakiego potrzebujesz, w zależności od tego, jakie rzeczy lubisz gotować i dla ilu osób. Przeczytaj więcej o tym, jak wybrać garnek dostosowany do swoich potrzeb kulinarnych.
Odkryj więcej
Zainspiruj się naszymi pomocnymi przewodnikami i artykułami: –o najlepszym wykorzystaniu żeliwnych naczyń kuchennych, zapewnianiu im długowieczności, dobieraniu odpowiedniego kształtu i wieloma innymi.