Różne sposoby użycia żeliwnego garnka

Żeliwny garnek  Le Creuset (znany również jako kociołek żeliwny) to niezwykle uniwersalne naczynie kuchenne, które może być używane do kilku różnych metod pieczenia i przepisów. Charakteryzuje się trwałą konstrukcją, doskonałym zatrzymywaniem ciepła i żywą, kolorową emalią. Może być przekazywany z pokolenia na pokolenie —uosabiając charakter dożywotniego zakupu naszych naczyń kuchennych.


Przy tak wielu zastosowaniach i stylach gotowania nasze żeliwne garnki szybko staną się ulubionymi garnkami w domu. Zainspiruj się niektórymi z wielu jego zastosowań: wolne gotowanie oraz potrawy jednogarnkowe, przyrumienianie, smażenie i pieczenie..

Image without a name

Wolne gotowanie i potrawy jednogarnkowe

Nasze żeliwne naczynia kuchenne naprawdę błyszczą, jeśli chodzi o przygotowywanie pysznych zapiekanek, potraw jednogarnkowych i gulaszy. Idealnie nadają się do gotowania na później lub przygotowywania posiłków ze względu na ilość żywności, jaką mogą pomieścić. Emaliowana żeliwna konstrukcja garnków zapewnia doskonałe zatrzymywanie ciepła, utrzymując stałą temperaturę i równomierne gotowanie żywności przez cały czas.


Podczas wolnego gotowania wszystkie pożywne składniki przechodzą do przygotowywanej potrawy. Szczelnie przylegająca pokrywka zatrzymuje wilgoć i smak, zapewniając miękkość składników. Emalia w kolorze piasku pozwala z łatwością monitorować gotowanie, gdy składniki wolno gotują się do perfekcji. Wołowina po burgundzku to tylko jeden z przykładów pysznego przepisu, który można przygotować w garnku.

Image without a name

Przyrumienianie i smażenie

Nasze żeliwne naczynia kuchenne z łatwością można przenosić z kuchenki do piekarnika na stółe, idealnie nadają się do przyrumieniana! Zwłaszcza garnek profesjonalny Gourmet jest ulubionym wyborem do tego stylu gotowania.


Obsmaż na płycie grzewczej, aby zachował soki i nabrał walory smakowe, dodaj płyn, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika, aby dokończyć gotowanie. Stałe, równomierne ciepło przekształci składniki w miękkie potrawy, które można podać na stół. Nasz Coq au Vin Mousseux to pyszny przepis, przy którym możesz poeksperymentować z tą techniką gotowania.

Image without a name

Pieczenie słodkich i słonych przysmaków

Chociaż nasze żeliwne garnki są synonimem przepisów na wolne gotowanie, można je również użyć do przygotowania pysznych bochenków chleba, ciast i innych słodkich lub słonych wypieków—, co dodatkowo podkreśla ich uniwersalność. Od pieczenia chleba z ziarnami po zakręcone drożdżówki z malinami – posiadanie żeliwnego garnka zwiększy funkcjonalność Twojej kuchni.


Emaliowany żeliwny garnek tworzy idealne środowisko do pieczenia chleba, ponieważ zatrzymuje parę i wilgoć wewnątrz garnka, aby upiec chleb rzemieślniczej jakości z chrupiącą skórką i delikatną ośródką. Utrzymuje również łagodne i równomierne ciepło,, dzięki czemu powstają doskonale upieczone i złotobrązowe wypieki oraz deserys. Wskazówka szefa kuchni: Odwróć pokrywkę garnka do góry nogami i użyj jej jako osobnej powierzchni do pieczenia zapiekanek mięsno-warzywnych.

 

Wskazówki kulinarne dla żeliwnych naczyń

Teraz, gdy już znasz techniki, do których można wykorzystać nasze żeliwne garnki, odkryj nasze najważniejsze wskazówki dotyczące gotowania w żeliwnych naczyniach, aby wydobyć z potraw to, co najlepsze i uwolnić ich pełny potencjał kulinarny.

przeczytaj więcej
 

Zalety gotowania w żeliwnych naczyniach

Chociaż zakup garnka może wydawać się znacznym wydatkiem, to zakup kultowego naczynia się opłaca. Pozwala przygotować wiele potraw i udoskonalić różne techniki gotowania w jednym garnku.

 

Wszystkie rozmiary brytfann znajdą swoje zastosowanie. Wybierz taki, jakiego potrzebujesz, w zależności od tego, jakie rzeczy lubisz gotować i dla ilu osób. Przeczytaj więcej o tym, jak wybrać garnek dostosowany do swoich potrzeb kulinarnych.

Image without a name
 

Dowiedz się więcej o rozmiarach.

ODKRYJ WIĘCEJ
Image without a name
 

Dowiedz się więcej o naszych materiałach.

Odkryj więcej