Składniki
- 1 ½ szklanki śmietany
- ¼ filiżanki cukru pudru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 6 ziaren kardamonu, rozgniecionych
- 3 duże żółtka jaj od kur z wolnego wybiegu
- szczypta soli
- 90 g posiekanej czekolady ruby (alternatywa została podana w uwadze od szefa kuchni)
- Kawałki bezy do podania
-
Przygotowanie
-
1Do średniej wielkości rondla dodaj śmietanę, cukier, aromat waniliowy i kardamon. Postaw na średnim ogniu i mieszaj, aż cukier się całkowicie rozpuści. Odstaw na 10 minut do naciągnięcia i lekkiego przestygnięcia.
-
2W międzyczasie oddziel żółtka od białek i umieść żółtka w średniej misce. Ubij je i wlej do nich krem, nadal dobrze ubijając. Dodaj szczyptę soli i przelej mieszaninę z powrotem do rondla. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż lekko zgęstnieje i zniknie posmak surowego jajka.
-
3Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się całkowicie roztopi.
-
4Rozdziel do czterech naczyń mini cocotte i wstaw do lodówki na noc. Podawaj schłodzone z kawałkami bezy do dekoracji.
-
5Białka wykorzystaj do przygotowania kawałków bezy.