Sałatka nicejska z łososiem w nowym stylu

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Sałatka nicejska z łososiem w nowym stylu
Klasyczna francuska sałatka w nowej odsłonie. Smażony łosoś na szpinaku, z dodatkiem batatów, groszku i pikantnego sosu winegret z miodem i musztardą.
Główne SKŁADNIKI
  • Ryby i owoce morza
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 400 g fileta z łososia
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz
  • 200 g młodego szpinaku, umytego
  • 100 g zielonego groszku, blanszowanego
  • 2 bataty, grubo pokrojone, usmażone na złoty kolor
  • 4 ugotowane jajka średniej wielkości
  • 100 g drobnego zielonego groszku, blanszowanego
Sos:
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • Sok z 1 cytryny
  • Sól i pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    By przygotować sos, umieść wszystkie składniki w słoiku i potrząsaj tak, by powstała emulsja.
  • 2
    Podgrzej płytką patelnię ze wzmocnioną powłoką nieprzywierającą z oliwą z oliwek i przypraw łososia od strony skóry. Smaż rybę skórą do dołu, aż przestanie przywierać do patelni – wtedy przewróć rybę na drugą stronę. Smaż przez kolejne 4–5 minut lub według preferencji.
  • 3
    Przygotuj sałatkę: do miski do serwowania Le Creuset o średnicy 24 cm włóż wszystkie warzywa oraz ostrożnie rozdrobnionego łososia i polej sosem. Dopraw wedle upodobania.