- Ryby i owoce morza
Składniki
- 400 g fileta z łososia
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
- 200 g młodego szpinaku, umytego
- 100 g zielonego groszku, blanszowanego
- 2 bataty, grubo pokrojone, usmażone na złoty kolor
- 4 ugotowane jajka średniej wielkości
- 100 g drobnego zielonego groszku, blanszowanego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- 125 ml oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- Sól i pieprz
-
Przygotowanie
-
1By przygotować sos, umieść wszystkie składniki w słoiku i potrząsaj tak, by powstała emulsja.
-
2Podgrzej płytką patelnię ze wzmocnioną powłoką nieprzywierającą z oliwą z oliwek i przypraw łososia od strony skóry. Smaż rybę skórą do dołu, aż przestanie przywierać do patelni – wtedy przewróć rybę na drugą stronę. Smaż przez kolejne 4–5 minut lub według preferencji.
-
3Przygotuj sałatkę: do miski do serwowania Le Creuset o średnicy 24 cm włóż wszystkie warzywa oraz ostrożnie rozdrobnionego łososia i polej sosem. Dopraw wedle upodobania.