Składniki
- 200 g kaszy perłowej
- 200 g zimnego serka śmietankowego
- ½ szklanki przyprawy dukkah
- 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- Sok z 1 cytryny
- Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 500 g buraków, obranych, przekrojonych na połówki i uprażonych
- Pestki granatu
- Pistacje do podania
- Zioła do podania
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki kaparów
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego kminku, prażonego
- 1 łyżeczka mielonego kopru włoskiego, prażonego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry, prażonej
- 15 g świeżej kolendry
- 15 g świeżej pietruszki naciowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kostka lodu
- 45 ml wody
-
Przygotowanie
-
1Kaszę perłową ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i ułożyć na dużej tacy, aby ostygła.
-
2Wysypać przyprawę dukkah na talerz, nabierać łyżeczką niewielkie porcje serka śmietankowego i formować z niego kulki. Obtaczać serek śmietankowy w dukkah (łyżeczka do wykrawania owoców bardzo dobrze sprawdza się do nabierania miękkiego serka śmietankowego, jeśli zanurzy się ją w ciepłej wodzie).
-
3Wsypać pokrojoną w plasterki cebulę do małej miski, zalać sokiem z cytryny i dodać dużą szczyptę soli morskiej. Wymieszać i odstawić.
-
4Aby przygotować zielony sos harissa, wymieszać składniki sosu blenderem ręcznym, razem z kostką lodu i wodą dla zachowania zieleni ziół. Spróbować i doprawić do smaku lub dodać odrobinę soku z cytryny.
-
5Wsypać kaszę do miski w kształcie serca Le Creuset, skropić oliwą z oliwek i doprawić solą oraz pieprzem. Na wierzch ułożyć połówki buraków i kulki serka śmietankowego. Posypać czerwoną cebulą i nasionami granatu, podawać z zielonym sosem harissa i pistacjami. Aby przygotować sałatkę dla dwóch osób, podziel proporcje składników na pół.