- Owoce
Składniki
- 4 brzoskwinie, połówki i nasiona
- 60 ml amaretto
- 75 g płynnego miodu
- 200 ml wody
- wanilia, zeskrobane nasiona
- 150 g mascarpone
- 25 ml amaretto
- 1 łyżka cukru pudru
- 45g twardych herbatników Amaretti, kruszonych
-
Przygotowanie
-
1Do gotowanych brzoskwiń:
-
2Rozgrzać piekarnik do 200 ° C (gaz: poziom 6, termoobieg: 180 ° C).
-
3Syrop gotować na wolnym ogniu amaretto, miód, wodę i wanilię na małym ogniu, aż miód się rozpuści.
-
4Umieść połówki brzoskwiń w Mini-Cocottes, polać syropem brzoskwinie i piec w piekarniku przez 30 minut z zamkniętą pokrywką.
-
5Następnie zdjąć pokrywki i piec brzoskwinie przez kolejne 10 minut. Za pomocą ostrego noża sprawdzić, czy brzoskwinie są miękkie i ugotowane. Wyjąć z piekarnika i poczekać, aż ostygną.
-
6Do kremu amaretto:
-
7Krem można przygotować, gdy brzoskwinie są w piekarniku. Wymieszać mascarpone, amaretto i cukier puder do jednorodnej masy.
-
8Aby podać, dodać odrobinę śmietany na każdą brzowskwinie i rozłożyć na nim kilka okruchów amarettini.