Słoneczne brzoskwinie z kremem amaretto i amarettini

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Słoneczne brzoskwinie z kremem amaretto i amarettini
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Do gotowanych brzoskwiń:
  • 4 brzoskwinie, połówki i nasiona
  • 60 ml amaretto
  • 75 g płynnego miodu
  • 200 ml wody
  • wanilia, zeskrobane nasiona
Do kremu amaretto:
  • 150 g mascarpone
  • 25 ml amaretto
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 45g twardych herbatników Amaretti, kruszonych
  • Przygotowanie

  • 1
    Do gotowanych brzoskwiń:
  • 2
    Rozgrzać piekarnik do 200 ° C (gaz: poziom 6, termoobieg: 180 ° C).
  • 3
    Syrop gotować na wolnym ogniu amaretto, miód, wodę i wanilię na małym ogniu, aż miód się rozpuści.
  • 4
    Umieść połówki brzoskwiń w Mini-Cocottes, polać syropem brzoskwinie i piec w piekarniku przez 30 minut z zamkniętą pokrywką.
  • 5
    Następnie zdjąć pokrywki i piec brzoskwinie przez kolejne 10 minut. Za pomocą ostrego noża sprawdzić, czy brzoskwinie są miękkie i ugotowane. Wyjąć z piekarnika i poczekać, aż ostygną.
  • 6
    Do kremu amaretto:
  • 7
    Krem można przygotować, gdy brzoskwinie są w piekarniku. Wymieszać mascarpone, amaretto i cukier puder do jednorodnej masy.
  • 8
    Aby podać, dodać odrobinę śmietany na każdą brzowskwinie i rozłożyć na nim kilka okruchów amarettini.
 
W przypadku wersji bezalkoholowej wystarczy zastąpić amaretto łyżeczką ekstraktu z migdałów.
 
 
Le Creuset