- Ryby i owoce morza
- Warzywa
Składniki
- 2 filety z białej ryby ze skórą, np. halibuta lub dorsza
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 rzodkiewka, pokrojona na ćwiartki
- 1 obrana i pokrojona marchewka
- 1 szklanka zielonych warzyw, takich jak szparagi i zielona fasola
- 1/2 szalotki, zmielonej
- Sok z połowy cytryny
- 1/4 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżka niesolonego masła
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
-
Przygotowanie
-
1Lekko posmaruj każdą stronę ryby oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Umieść rybę, mięsem do dołu, na zimnej patelni. Ustaw patelnię na średnim ogniu i smaż, aż ryba będzie chrupiąca i gotowa w 3/4, około 10 minut. Jeśli ryba zacznie się zwijać, użyj szpatułki, aby delikatnie docisnąć filet, tak aby cała powierzchnia dotykała patelni.
-
2Odwróć rybę i kontynuuj smażenie, aż ryba będzie jędrna, około 2 minuty dłużej. Wyjmij rybę z patelni i przykryj folią, aby utrzymać ciepło. Odstaw na bok.
-
3Przywróc naczynie do wysokiej temperatury. Dodaj rzodkiewkę i marchewkę i gotuj, od czasu do czasu przewracając, aż się zrumienią i zaczną mięknąć, około 5 minut. Dodaj zielone warzywa, dopraw solą i pieprzem i gotuj, aż się zrumienią i zmiękną, około 5 minut. Zdejmij warzywa z patelni i odłóż na bok razem z rybą.
-
4Ustaw patelnię na ogniu. Dodaj szalotki wraz ze szczyptą soli. Smaż do miękkości, około 2 minut. Dodaj sok z cytryny, wywar z kurczaka i musztardę na patelnię. Duś, aż sos się zredukuje i zgęstnieje, około 5 minut.
-
5Wyłącz ogień i wymieszaj z masłem. Dopraw solą i pieprzem. Serwuj sos z rybą i warzywami, udekorować świeżym koperkiem.