- Warzywa
Składniki
- 3 całe główki czosnku
- 750 ml oliwy z oliwek
- 500 g młodych ziemniaków
- 200 g młodego szpinaku
- 6 jaj, lekko ubitych
- Duży pęczek natki pietruszki
- Czerwona papryczka chili
- Skórka z 1 cytryny
- Szczypta soli
-
Przygotowanie
-
1Temperatura piekarnika 200°C/180°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 6 (piekarnik gazowy).
-
2Aby przygotować confit z czosnkiem, podziel 3 główki czosnku na pojedyncze ząbki, ale nie obieraj z łupinek. Włóż je do małego garnka z oliwą z oliwek i postaw go na możliwie najmniejszy ogień. Bardzo delikatnie gotuj czosnek przez godzinę, pilnując, aby oliwa nie rozgrzała się zbyt mocno. Jeśli obawiasz się, że oliwa może nabrać zbyt wysokiej temperatury, możesz od czasu do czasu wyłączyć palnik.
-
3Po godzinie zdejmij garnek z ognia, pozwól, by całkowicie się ostudził, i przelej zawartość do czystego słoika.
-
4Aby przygotować frittatę, nagrzej piekarnik do temperatury 200°C/180°C (stopień 6 w piekarniku gazowym z termoobiegiem). Na patelni do smażenia i serwowania Le Creuset o średnicy 26 cm umieść ziemniaki i wlej 2 łyżki oliwy czosnkowej. Wymieszaj ziemniaki w oliwie.
-
5Zapiekaj przez 30-40 minut.
-
6W międzyczasie obierz z łupinek 10 ząbków czosnku z confitu.
-
7Kiedy ziemniaki nabiorą złotego koloru, wyjmij je z piekarnika (ale nie wyłączaj go), potrząśnij nimi dobrze, aby wszystkie odczepiły się od dna naczynia.
-
8Ustaw patelnię na średnim ogniu (użyj rękawicy lub nakładek na uchwyty, aby przytrzymać rączkę – będzie bardzo gorąca), dodaj szpinak i mieszaj go do momentu, aż zacznie mięknąć.
-
9Posyp ząbkami czosnku.
-
10Dodaj ubite jajko, wlewając je równomiernie po okręgu i mieszając, aby przykryło szpinak i ziemniaki. Gotuj przez kilka minut na średnim ogniu, a następnie przełóż do piekarnika i piecz do momentu, aż frittata prawie całkowicie zastygnie.
-
11W międzyczasie przygotuj szybko gremolatę. Drobno posiekaj natkę pietruszki i czerwoną papryczkę chili, dodaj skórkę cytryny i dużą szczyptę soli.
-
12Pokrój frittatę na duże kawałki i podawaj z gremolatą.