Soczysta frittata z confitem z czosnku, podawana z gremolatą

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Ponad 2 godz. Ponad 2 godz.
PORCJE
2-4 2-4
Anna Jones
Soczysta frittata z confitem z czosnku, podawana z gremolatą
„Nie zdziw się ilością czosnku użytą w tym przepisie: bierze się go więcej niż potrzeba, ale bardzo dobrze przechowuje się w lodówce przez wiele miesięcy. I kiedy już wykorzystasz wszystkie ząbki, łagodna oliwa będzie wspaniałym dodatkiem do makaronów, pizzy i dressingów. Lubię używać garnka żeliwnego – bardzo równomiernie rozprowadza ciepło. Jeśli masz do dyspozycji czosnek niedźwiedzi, weź kilka garści liści zamiast confitu z czosnkiem i szpinaku, i wymieszaj go, tak jak szpinak”. – Anna Jones
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 3 całe główki czosnku
  • 750 ml oliwy z oliwek
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 200 g młodego szpinaku
  • 6 jaj, lekko ubitych
  • Duży pęczek natki pietruszki
  • Czerwona papryczka chili
  • Skórka z 1 cytryny
  • Szczypta soli
  • Przygotowanie

  • 1
    Temperatura piekarnika 200°C/180°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 6 (piekarnik gazowy).
  • 2
    Aby przygotować confit z czosnkiem, podziel 3 główki czosnku na pojedyncze ząbki, ale nie obieraj z łupinek. Włóż je do małego garnka z oliwą z oliwek i postaw go na możliwie najmniejszy ogień. Bardzo delikatnie gotuj czosnek przez godzinę, pilnując, aby oliwa nie rozgrzała się zbyt mocno. Jeśli obawiasz się, że oliwa może nabrać zbyt wysokiej temperatury, możesz od czasu do czasu wyłączyć palnik.
  • 3
    Po godzinie zdejmij garnek z ognia, pozwól, by całkowicie się ostudził, i przelej zawartość do czystego słoika.
  • 4
    Aby przygotować frittatę, nagrzej piekarnik do temperatury 200°C/180°C (stopień 6 w piekarniku gazowym z termoobiegiem). Na patelni do smażenia i serwowania Le Creuset o średnicy 26 cm umieść ziemniaki i wlej 2 łyżki oliwy czosnkowej. Wymieszaj ziemniaki w oliwie.
  • 5
    Zapiekaj przez 30-40 minut.
  • 6
    W międzyczasie obierz z łupinek 10 ząbków czosnku z confitu.
  • 7
    Kiedy ziemniaki nabiorą złotego koloru, wyjmij je z piekarnika (ale nie wyłączaj go), potrząśnij nimi dobrze, aby wszystkie odczepiły się od dna naczynia.
  • 8
    Ustaw patelnię na średnim ogniu (użyj rękawicy lub nakładek na uchwyty, aby przytrzymać rączkę – będzie bardzo gorąca), dodaj szpinak i mieszaj go do momentu, aż zacznie mięknąć.
  • 9
    Posyp ząbkami czosnku.
  • 10
    Dodaj ubite jajko, wlewając je równomiernie po okręgu i mieszając, aby przykryło szpinak i ziemniaki. Gotuj przez kilka minut na średnim ogniu, a następnie przełóż do piekarnika i piecz do momentu, aż frittata prawie całkowicie zastygnie.
  • 11
    W międzyczasie przygotuj szybko gremolatę. Drobno posiekaj natkę pietruszki i czerwoną papryczkę chili, dodaj skórkę cytryny i dużą szczyptę soli.
  • 12
    Pokrój frittatę na duże kawałki i podawaj z gremolatą.