- Makaron
Składniki
- 500 g mrożonego groszku plus trochę do podania
- ¼ szklanki wody
- 125 g pesto z bazylii (gotowego ze sklepu)
- Skórka i sok z 1 cytryny
- 500 g makaronu spaghetti
- Ser kozi lub parmezan do podania
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
-
Przygotowanie
-
1Dodaj wodę do garnka do mięs ze stali nierdzewnej Le Creuset o średnicy 24 cm, dopraw solą i zagotuj. Zblanszuj groszek, wyjmij go łyżką durszlakową i natychmiast zanurz w lodowatej wodzie, dzięki czemu pozostanie jasnozielony. Odstaw go na bok. Makaron ugotuj w tej samej wodzie, aż będzie al dente.
-
2W czasie, gdy makaron się gotuje, przygotuj pesto z groszkiem, odcedzając 500 g groszku i umieszczając go w blenderze z wodą, pesto z bazylii, skórką oraz sokiem z cytryny i miksuj na gładką masę. Dopraw do smaku.
-
3Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go i zostaw jedną lub dwie chochle wody z jego gotowania. Przełóż ciepły makaron z powrotem do garnka i wymieszaj z pesto z groszkiem. W razie potrzeby dodaj wodę z gotowania makaronu, aby sos był bardziej kremowy, dzięki czemu lepiej połączy się z makaronem.
-
4Podawaj na ciepło w talerzach do makaronu Le Creuset i posyp je kozim serem lub startym parmezanem. Dodaj groszku, skrop oliwą z oliwek i podawaj.