Spaghetti z pesto i zielonym groszkiem

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Spaghetti z pesto i zielonym groszkiem
To jednogarnkowy przepyszny obiad, który można przygotować w mniej niż 30 minut. Zalecamy użycie mrożonego groszku i pesto z bazylii ze sklepu.
Główne SKŁADNIKI
  • Makaron
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 500 g mrożonego groszku plus trochę do podania
  • ¼ szklanki wody
  • 125 g pesto z bazylii (gotowego ze sklepu)
  • Skórka i sok z 1 cytryny
  • 500 g makaronu spaghetti
  • Ser kozi lub parmezan do podania
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • Przygotowanie

  • 1
    Dodaj wodę do garnka do mięs ze stali nierdzewnej Le Creuset o średnicy 24 cm, dopraw solą i zagotuj. Zblanszuj groszek, wyjmij go łyżką durszlakową i natychmiast zanurz w lodowatej wodzie, dzięki czemu pozostanie jasnozielony. Odstaw go na bok. Makaron ugotuj w tej samej wodzie, aż będzie al dente.
  • 2
    W czasie, gdy makaron się gotuje, przygotuj pesto z groszkiem, odcedzając 500 g groszku i umieszczając go w blenderze z wodą, pesto z bazylii, skórką oraz sokiem z cytryny i miksuj na gładką masę. Dopraw do smaku.
  • 3
    Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go i zostaw jedną lub dwie chochle wody z jego gotowania. Przełóż ciepły makaron z powrotem do garnka i wymieszaj z pesto z groszkiem. W razie potrzeby dodaj wodę z gotowania makaronu, aby sos był bardziej kremowy, dzięki czemu lepiej połączy się z makaronem.
  • 4
    Podawaj na ciepło w talerzach do makaronu Le Creuset i posyp je kozim serem lub startym parmezanem. Dodaj groszku, skrop oliwą z oliwek i podawaj.