Składniki
- 12 płatów ciasta filo, rozmrożone
- 2 małe czerwone cebule lub pory, pokrojone w cienkie plastry
- 5 ząbków czosnku, rozgniecione
- 800 g siekanego szpinaku
- 200–300 g sera feta
- 50 g masła
- Oliwa z oliwek
- Czarny sezam
- Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- Do podania sałatka grecka domowej roboty lub kupiona w sklepie
-
Przygotowanie
-
1Rozdziel warstwy ciasta i posmaruj każdą warstwę oliwą z oliwek, a następnie złóż warstwy razem. Potrzebne są cztery zestawy po trzy warstwy. Przykryj je wilgotną ściereczką i odstaw na bok.
-
2Aby przygotować nadzienie, szpinak zblanszuj w garnku z gotującą się wodą, a następnie zanurz go w lodowatej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Szpinak przełóż do ściereczki i dobrze wyciśnij, aby pozbawić go nadmiaru wody. Cebulę podsmaż na patelni aż do lekkiej karmelizacji. Dodaj czosnek i smaż przez dwie minuty. Wyłącz ogień i dodaj szpinak. Przełóż do misy, pokrusz ser feta, dobrze wymieszaj i dopraw do smaku. Nie przesadź z solą, bo ser feta jest naturalnie słony.
-
3Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do temperatury 180°C. Nasmaruj tłuszczem garnek profesjonalny Gourmet 30 cm. Do natłuszczonego garnka wyłóż trzy pierwsze warstwy ciasta filo. Na powierzchnię ciasta wyłóż jedną trzecią mieszanki szpinakowej, a potem ponownie warstwy i nadzienie. Na wierzch połóż trzy ostatnie warstwy ciasta filo i posmaruj odrobiną oliwy z oliwek. Zawiń i zagnij boki do środka i posyp sezamem. Piecz przez 50 minut do momentu, aż się zarumieni i stanie się chrupkie. Wyjmij z piekarnika i podawaj na ciepło z sałatką grecką.