Spanakopita

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
8-10 8-10
Spanakopita
Niezwykle łatwy do przygotowania posiłek, który świetnie nadaje się też do gotowania na później. Resztki są pyszne i można je zapakować na zimno następnego dnia do pudełka na lunch. Przygotuj dwa razy więcej szpinaku i zamroź połowę do wykorzystania następnym razem.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 12 płatów ciasta filo, rozmrożone
  • 2 małe czerwone cebule lub pory, pokrojone w cienkie plastry
  • 5 ząbków czosnku, rozgniecione
  • 800 g siekanego szpinaku
  • 200–300 g sera feta
  • 50 g masła
  • Oliwa z oliwek
  • Czarny sezam
  • Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • Do podania sałatka grecka domowej roboty lub kupiona w sklepie
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozdziel warstwy ciasta i posmaruj każdą warstwę oliwą z oliwek, a następnie złóż warstwy razem. Potrzebne są cztery zestawy po trzy warstwy. Przykryj je wilgotną ściereczką i odstaw na bok.
  • 2
    Aby przygotować nadzienie, szpinak zblanszuj w garnku z gotującą się wodą, a następnie zanurz go w lodowatej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Szpinak przełóż do ściereczki i dobrze wyciśnij, aby pozbawić go nadmiaru wody. Cebulę podsmaż na patelni aż do lekkiej karmelizacji. Dodaj czosnek i smaż przez dwie minuty. Wyłącz ogień i dodaj szpinak. Przełóż do misy, pokrusz ser feta, dobrze wymieszaj i dopraw do smaku. Nie przesadź z solą, bo ser feta jest naturalnie słony.
  • 3
    Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do temperatury 180°C. Nasmaruj tłuszczem garnek profesjonalny Gourmet 30 cm. Do natłuszczonego garnka wyłóż trzy pierwsze warstwy ciasta filo. Na powierzchnię ciasta wyłóż jedną trzecią mieszanki szpinakowej, a potem ponownie warstwy i nadzienie. Na wierzch połóż trzy ostatnie warstwy ciasta filo i posmaruj odrobiną oliwy z oliwek. Zawiń i zagnij boki do środka i posyp sezamem. Piecz przez 50 minut do momentu, aż się zarumieni i stanie się chrupkie. Wyjmij z piekarnika i podawaj na ciepło z sałatką grecką.