- Mięso
Składniki
- 1 stek T-bone, 600 g, w temperaturze pokojowej
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
- Oliwa z oliwek, do polania
- 100 g masła
- 8–10 ząbków czarnego czosnku
- Kilka gałązek rozmarynu, posiekanego
- 120 g zielonej fasolki szparagowej, blanszowanej
- 10 g orzeszków piniowych, prażonych
- Musztarda
-
Przygotowanie
-
1Osusz steki ręcznikami papierowymi. Przypraw solą oraz czarnym pieprzem po obu stronach. Polej oliwą z oliwek.
-
2Umieść patelnię Le Creuset o średnicy 28 cm na dużym ogniu. Złap stek szczypcami i umieść tłustą stronę na patelni. Smaż, aż spód będzie chrupiący i złocisty. Podobnie zrób z drugą stroną.
-
3Dodaj masło i pokrojony czosnek na patelnię. Ciągle podlewaj stek gorącym masłem, by miał idealny smak i był chrupiący. Wyjmij stek z patelni.
-
4Wrzuć blanszowaną fasolkę na rozgrzane masło. Przełóż z patelni do naczynia do serwowania, przypraw i posyp prażonymi orzeszkami piniowymi.
-
5Pokrój stek i polej pozostałym masłem i posyp czarnym czosnkiem.
-
6Porada: Czarny czosnek jest fermentowany. Ma charakterystyczny, słodko-wytrawny smak, który dodaje kolejny poziom smaku umami do dania.