Stek T-bone z czarnym masłem czosnkowym i zieloną fasolką szparagową

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
PORCJE
1-2 1-2
Stek T-bone z czarnym masłem czosnkowym i zieloną fasolką szparagową
To proste, dające radość danie wygląda tak dobrze jak smakuje. Postaw na stole posmarowane kuszącym czarnym masłem czosnkowym, gotowe do podania.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 stek T-bone, 600 g, w temperaturze pokojowej
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • Oliwa z oliwek, do polania
  • 100 g masła
  • 8–10 ząbków czarnego czosnku
  • Kilka gałązek rozmarynu, posiekanego
  • 120 g zielonej fasolki szparagowej, blanszowanej
  • 10 g orzeszków piniowych, prażonych
Do podania
  • Musztarda
  • Przygotowanie

  • 1
    Osusz steki ręcznikami papierowymi. Przypraw solą oraz czarnym pieprzem po obu stronach. Polej oliwą z oliwek.
  • 2
    Umieść patelnię Le Creuset o średnicy 28 cm na dużym ogniu. Złap stek szczypcami i umieść tłustą stronę na patelni. Smaż, aż spód będzie chrupiący i złocisty. Podobnie zrób z drugą stroną.
  • 3
    Dodaj masło i pokrojony czosnek na patelnię. Ciągle podlewaj stek gorącym masłem, by miał idealny smak i był chrupiący. Wyjmij stek z patelni.
  • 4
    Wrzuć blanszowaną fasolkę na rozgrzane masło. Przełóż z patelni do naczynia do serwowania, przypraw i posyp prażonymi orzeszkami piniowymi.
  • 5
    Pokrój stek i polej pozostałym masłem i posyp czarnym czosnkiem.
  • 6
    Porada: Czarny czosnek jest fermentowany. Ma charakterystyczny, słodko-wytrawny smak, który dodaje kolejny poziom smaku umami do dania.