Stek z sosem Café de Paris

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Stek z sosem Café de Paris
Przygotuj samodzielnie tę francuską kanapkę z cienkimi frytkami. Jest idealna na piknik. Sos Café de Paris idealnie pasuje do steków.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2 steki t-bone
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Masło do wykończenia
Sos Café de Paris
  • 2 łyżeczki kaparów, odsączonych
  • 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżeczka tymianku, posiekanego
  • 1 łyżeczka szczypiorku, pokrojonego
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 20 g sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 250 g masła, miękkiego, pokrojonego w kostkę
  • Sól i pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Sos Café de Paris:
  • 2
    Umieść wszystkie składniki w misie robota kuchennego i miksuj do połączenia. Umieść folię spożywczą o długości 60 cm na czystym blacie, a następnie połóż na niej masę. Zaczynając od dołu, jak najciaśniej zawijaj masę, dociskając ją do blatu tak, aby całość przypominała rulon. Zabezpiecz końce folii, skręcając je. Umieść przygotowany sos w lodówce, aby stwardniał, lub w zamrażarce, aby był pod ręką, kiedy będziesz mieć w planach podanie steków.
  • 3
    Osusz steki za pomocą ręcznika kuchennego i przypraw solą morską oraz czarnym pieprzem (steki najlepiej smażyć, gdy są w temperaturze pokojowej). Podgrzej płytę grillową Signature Le Creuset na średnim ogniu, by usmażyć steki. Dodaj oliwę z oliwek i połóż steki na płycie tłustą stroną do dołu (dzięki temu tłuszcz się wytopi, mięso nabierze złotego koloru i będzie chrupiące). Gdy się zazłocą, zwiększ ogień i usmaż steki według preferencji (6 minut z każdej strony) i dokończ w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C tak długo, jak preferujesz.
  • 4
    Na samym końcu połóż na steku plasterek stężałego sosu Café de Paris i umieść na chwilę w piekarniku pod grillem, by się roztopił. Podawaj z frytkami lub pokrój w plasterki i podawaj na opieczonej bagietce z musztardą francuską, majonezem, cienko pokrojoną czerwoną cebulą i świeżą rukwią – Twoja piknikowa kanapka we francuskim stylu jest gotowa.