- Mięso
Składniki
- 2 steki t-bone
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Oliwa z oliwek
- Masło do wykończenia
- 2 łyżeczki kaparów, odsączonych
- 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżki pietruszki, posiekanej
- 1 łyżeczka tymianku, posiekanego
- 1 łyżeczka szczypiorku, pokrojonego
- 2 łyżki sosu Worcester
- 20 g sosu pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- 250 g masła, miękkiego, pokrojonego w kostkę
- Sól i pieprz
-
Przygotowanie
-
1Sos Café de Paris:
-
2Umieść wszystkie składniki w misie robota kuchennego i miksuj do połączenia. Umieść folię spożywczą o długości 60 cm na czystym blacie, a następnie połóż na niej masę. Zaczynając od dołu, jak najciaśniej zawijaj masę, dociskając ją do blatu tak, aby całość przypominała rulon. Zabezpiecz końce folii, skręcając je. Umieść przygotowany sos w lodówce, aby stwardniał, lub w zamrażarce, aby był pod ręką, kiedy będziesz mieć w planach podanie steków.
-
3Osusz steki za pomocą ręcznika kuchennego i przypraw solą morską oraz czarnym pieprzem (steki najlepiej smażyć, gdy są w temperaturze pokojowej). Podgrzej płytę grillową Signature Le Creuset na średnim ogniu, by usmażyć steki. Dodaj oliwę z oliwek i połóż steki na płycie tłustą stroną do dołu (dzięki temu tłuszcz się wytopi, mięso nabierze złotego koloru i będzie chrupiące). Gdy się zazłocą, zwiększ ogień i usmaż steki według preferencji (6 minut z każdej strony) i dokończ w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C tak długo, jak preferujesz.
-
4Na samym końcu połóż na steku plasterek stężałego sosu Café de Paris i umieść na chwilę w piekarniku pod grillem, by się roztopił. Podawaj z frytkami lub pokrój w plasterki i podawaj na opieczonej bagietce z musztardą francuską, majonezem, cienko pokrojoną czerwoną cebulą i świeżą rukwią – Twoja piknikowa kanapka we francuskim stylu jest gotowa.