Suflet z białej czekolady

TRUDNOŚĆ
Trudny Trudny
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Suflet z białej czekolady
Pokaż swoje kulinarne umiejętności, serwując ten lekki i puszysty suflet. To idealny deser, którym zaimponujesz swoim gościom.
Główne SKŁADNIKI
  • Czekolada
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Masa:
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 250 ml mleka
  • 50 g drobnego cukru, podzielone na 2 części
  • Żółtka 2 dużych jajek od kur z wolnego wybiegu
  • Szczypta soli
Do wysmarowania formy:
  • 40 ml stopionego masła
  • 30 g drobnego cukru
Do sufletu:
  • 100 g białej czekolady
  • Białka 2 dużych jajek z wolnego wybiegu
  • 50 g drobnego cukru
  • Przygotowanie

  • 1
    Zacznij od przygotowania masy do sufletu. Można to zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do następnego dnia.
  • 2
    Wymieszaj mąkę kukurydzianą z 40 ml zimnego mleka. Podgrzej resztę mleka z połową cukru (25 g). Mleko nie może się zagotować.
  • 3
    W dużej misce wymieszaj żółtka, mąkę kukurydzianą oraz resztę cukru i soli. Powoli wlewaj gorące mleko do żółtek, cały czas mieszając. Wlej z powrotem do naczynia i umieść na średnim ogniu. Gotuj do czasu, aż masa zetnie się i zgęstnieje. Cały czas mieszaj, aby masa nie przypaliła się. Po ugotowaniu przelej do miski, przykryj folia spożywczą i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • 4
    Gdy masa będzie się studzić, nasmaruj roztopionym masłem foremki do zapiekania Le Creuset i posyp je cukrem od środka, pamiętając o tym, by usunąć nadmiar cukru. Przygotuj papier do pieczenia. Potnij go na kawałki, które włożysz potem do środka foremek, aby podwyższyć ich boki o 5 cm. Przewiąż sznurkiem. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  • 5
    Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw na bok. Ubij pianę z białek, a następnie powoli i stopniowo dodawaj do piany cukier. Ubijaj, aż kryształki cukru przestaną być wyczuwalne, a piana zrobi się sztywna. Najlepiej do tego użyć elektrycznej trzepaczki – jeśli piana z białek będzie za słabo lub za mocno ubita, masa nie będzie się trzymać. Białka muszą być sztywne, ale gładkie. Delikatnie rozprowadź roztopioną białą czekoladę – nie mieszaj zbyt mocno, aby zatrzymać w masie jak najwięcej powietrza. Dzięki temu suflety wyrosną. Następnie delikatnie wymieszaj jajka i czekoladę z masą.
  • 6
    Rozłóż masę do foremek i piecz przez 25–30 minut. Jeśli po 25 minutach pieczenia masa lekko się rusza, oznacza to, że suflet jest gotowy. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.
 
Wskazówka szefa kuchni: Użyj jajek w temperaturze pokojowej i metalowej miski. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, ponieważ może to sprawić, że suflet opadnie.
 
 
Le Creuset