Świąteczne ciasteczka

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
PORCJE
+10 +10
Świąteczne ciasteczka
Zabłyśnij tymi świątecznymi ciasteczkami ze srebrną posypką. Świetnie nadają się również na prezent!
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

CIASTKA
  • 480 g mąki, przesianej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 5 łyżeczek drobnej soli
  • 230 g masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 jajka od kur z wolnego wybiegu
  • 5 ml pasty waniliowej
KRÓLEWSKA POLEWA
  • 1 białko jajka
  • 400 g cukru pudru
  • Barwnik (opcjonalnie)
  • Kilka kropli wody do uzyskania pożądanej konsystencji
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  • 2
    Przesiej mąkę, mąkę kukurydzianą i sól do dużej miski. W mikserze utrzyj masło i cukier do uzyskania puszystości. Następnie dodaj pojedynczo jajka, dobrze mieszając. Dodaj wanilię i wymieszaj. Na koniec dodaj suche składniki i mieszaj do uzyskania konsystencji ciasta. Wyjmij ciasto z miski i przykryj. Schładzaj przez 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm i wytnij kształty – choinki lub gwiazdy. Umieść na blasze Le Creuset i piecz przez 12-15 minut, aż nabierze złotego koloru. Pozostaw do ostygnięcia.
  • 3
    Aby stworzyć królewską polewę:
  • 4
    Ubij białka. Stopniowo dodawaj cukier puder, dobrze mieszając aż do połączenia wszystkich składników. Dodaj wybrany barwnik oraz wodę, by uzyskać konsystencje polewy. Umieść polewę w rękawie cukierniczym. Ozdób ciastka i posyp dodaj srebrną posypką. Przed przechowywaniem należy odczekać, aż polewa całkowicie się zetnie.
  • 5
    Przechowywać w hermetycznym pojemniku maksymalnie 5 dni.