- Mąka
Składniki
- 480 g mąki, przesianej
- 40 g mąki kukurydzianej
- 5 łyżeczek drobnej soli
- 230 g masła
- 200 g drobnego cukru
- 2 jajka od kur z wolnego wybiegu
- 5 ml pasty waniliowej
- 1 białko jajka
- 400 g cukru pudru
- Barwnik (opcjonalnie)
- Kilka kropli wody do uzyskania pożądanej konsystencji
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
-
2Przesiej mąkę, mąkę kukurydzianą i sól do dużej miski. W mikserze utrzyj masło i cukier do uzyskania puszystości. Następnie dodaj pojedynczo jajka, dobrze mieszając. Dodaj wanilię i wymieszaj. Na koniec dodaj suche składniki i mieszaj do uzyskania konsystencji ciasta. Wyjmij ciasto z miski i przykryj. Schładzaj przez 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm i wytnij kształty – choinki lub gwiazdy. Umieść na blasze Le Creuset i piecz przez 12-15 minut, aż nabierze złotego koloru. Pozostaw do ostygnięcia.
-
3Aby stworzyć królewską polewę:
-
4Ubij białka. Stopniowo dodawaj cukier puder, dobrze mieszając aż do połączenia wszystkich składników. Dodaj wybrany barwnik oraz wodę, by uzyskać konsystencje polewy. Umieść polewę w rękawie cukierniczym. Ozdób ciastka i posyp dodaj srebrną posypką. Przed przechowywaniem należy odczekać, aż polewa całkowicie się zetnie.
-
5Przechowywać w hermetycznym pojemniku maksymalnie 5 dni.