- Mięso
Składniki
- 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek
- Sól i świeżo młotkowany czarny pieprz
- 1 kg kurczaka (podudzia i udka)
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 4-centymetrowy kawałek imbiru (1 łyżka), starty
- 1 łyżka (15 ml) mąki uniwersalnej
- 250 ml (1 szklanka) wywaru drobiowego
- 1 czerwona papryczka chili, pokrojona wzdłuż
- Skórka z 1 pomarańczy
- 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 łyżka (15 ml) soku z cytryny
- Szczypta szafranu namoczona w 30 ml gorącej wody
- 1 łyżka (15 ml) miodu
- 300 g mini marchewek
- 400 g ciecierzycy z puszki, odsączonej i opłukanej
- 50 g płatków migdałowych, uprażonych
- Świeża kolendra, do podania
-
Przygotowanie
-
1Podgrzej 1 łyżkę oliwy w Garnku Profesjonalnym Gourmet Le Creuset o średnicy 30 cm. Przypraw kurczaka solą i pieprzem. Podsmaż z obu stron na złoty kolor. Wyjmij i odłóż na bok.
-
2Wlej pozostałą oliwę do naczynia i podsmażaj cebulę do miękkości przez około 6–8 minut. Dodaj czosnek oraz imbir i podsmażaj przez kolejną minutę. Rozsyp mąkę na składniki w naczyniu i dokładnie wymieszaj. Powoli wlewaj wywar, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj chili, skórkę i sok z pomarańczy, sok z cytryny, wodę szafranową i miód.
-
3Kurczaka wraz z sokami umieść z powrotem w garnku. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut.
-
4Dodaj marchewki i gotuj przez następne 20 minut lub do momentu, gdy marchewki będą miękkie, a kurczak całkowicie ugotowany. Dodaj ciecierzycę i podgrzewaj przez około 5 minut. Dopraw według gustu.
-
5Umieść na kilka minut pod grillem, aby zarumienić skórkę kurczaka. Udekoruj płatkami migdałowymi i świeżą kolendrą.