Szafranowo-miodowa potrawka z kurczaka w sosie pomarańczowo-imbirowym

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
4-6 4-6
Szafranowo-miodowa potrawka z kurczaka w sosie pomarańczowo-imbirowym
To jednogarnkowe danie z kurczakiem, inspirowane marokańskimi smakami, to łatwy i rozgrzewający posiłek w środku tygodnia.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo młotkowany czarny pieprz
  • 1 kg kurczaka (podudzia i udka)
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 4-centymetrowy kawałek imbiru (1 łyżka), starty
  • 1 łyżka (15 ml) mąki uniwersalnej
  • 250 ml (1 szklanka) wywaru drobiowego
  • 1 czerwona papryczka chili, pokrojona wzdłuż
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka (15 ml) soku z cytryny
  • Szczypta szafranu namoczona w 30 ml gorącej wody
  • 1 łyżka (15 ml) miodu
  • 300 g mini marchewek
  • 400 g ciecierzycy z puszki, odsączonej i opłukanej
  • 50 g płatków migdałowych, uprażonych
  • Świeża kolendra, do podania
  • Przygotowanie

  • 1
    Podgrzej 1 łyżkę oliwy w Garnku Profesjonalnym Gourmet Le Creuset o średnicy 30 cm. Przypraw kurczaka solą i pieprzem. Podsmaż z obu stron na złoty kolor. Wyjmij i odłóż na bok.
  • 2
    Wlej pozostałą oliwę do naczynia i podsmażaj cebulę do miękkości przez około 6–8 minut. Dodaj czosnek oraz imbir i podsmażaj przez kolejną minutę. Rozsyp mąkę na składniki w naczyniu i dokładnie wymieszaj. Powoli wlewaj wywar, stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj chili, skórkę i sok z pomarańczy, sok z cytryny, wodę szafranową i miód.
  • 3
    Kurczaka wraz z sokami umieść z powrotem w garnku. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut.
  • 4
    Dodaj marchewki i gotuj przez następne 20 minut lub do momentu, gdy marchewki będą miękkie, a kurczak całkowicie ugotowany. Dodaj ciecierzycę i podgrzewaj przez około 5 minut. Dopraw według gustu.
  • 5
    Umieść na kilka minut pod grillem, aby zarumienić skórkę kurczaka. Udekoruj płatkami migdałowymi i świeżą kolendrą.