Składniki
- 750 g obranych, oczyszczonych i pokrojonych na kęsy krewetek
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startej skórki limonki
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz czarny
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżka stołowa świeżego, drobno posiekanego oregano
- opcjonalnie trochę pieprzu cayenne
- Składniki dodawane w dalszej kolejności:
- 1 łyżka stołowa masła
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 2 łyżki stołowe soku z limonki
- 2 łyżki stołowe świeżej, drobno posiekanej kolendry
- Do kremu z avocado:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki stołowe majonezu
- 1 łyżka stołowa soku z limonki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 150 g kwaśnej śmietany
- Inne:
- 8 małych tortilli o wielkości taco
- olej
- stary ser cotija, wiórki parmezanu lub ser feta
- opcjonalnie ostry sos
- drobno poszatkowana czerwona kapusta
- salsa z mango, patrz przepis
-
Przygotowanie
-
1Wszystkie składniki do krewetek (z wyjątkiem wymienionych w „Składniki dodawane w dalszej kolejności”) włożyć do miski i wymieszać. Odstawić na 15 do 30 minut w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przygotować krem z awokado i salsę z mango (patrz przepis poniżej).
-
2Aby przygotować krem z awokado, należy przekroić awokado na pół i usunąć pestkę. Wyjąć łyżką miąższ i przełożyć do miski. Czosnek obrać i drobno posiekać. Awokado, czosnek, majonez, sok z limonki i sól zmiksować mikserem ręcznym lub widelcem. Następnie dodać śmietanę.
-
3Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu, dodać masło i oliwę z oliwek i na tym smażyć krewetki przez kilka minut z każdej strony, aż będą dobrze wysmażone, ale jeszcze miękkie.
-
4Skropić sokiem z limonki i posypać kolendrą.
-
5W celu ogrzania tortilli posmarować je odrobiną oleju, a następnie podgrzać na patelni na średnim ogniu przez pół minuty z każdej strony. Na końcu tortille położyć na wałku do ciasta i uformować w taco. Tacos do napełnienia nadzieniem najlepiej ułożyć w taki sposób, aby się wzajemnie podtrzymywały i nie przewracały. Następnie napełniać je po kolei krewetkami z kolendrą i limonką, salsą z mango, poszatkowaną czerwoną kapustą i serem. Krem z awokado podawać oddzielnie.