- Mięso
Składniki
- 1 łyżka stołowa oleju rzepakowego
- 500 g udźca jagnięcego pokrojonego w kostkę
- 1 duża, posiekana cebula czerwona
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej
- 1 łyżka stołowa pasty Ras el Hanout
- 200 g dyni piżmowej pokrojonej w kostkę o boku 3 cm
- 1 posiekany mały pęczek kolendry
- 500 ml wywaru z jagnięciny
- 1 kopiasta łyżka stołowa brązowego cukru
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej
- 150 g suszonych moreli do dekoracji
- garść posiekanej kolendry
- kuskus
-
Przygotowanie
-
1W pierwszej kolejności podgrzać olej w taginie na małym lub średnim ogniu. Podsmażyć w nim kilkukrotnie jagnięcinę i odstawić. W razie potrzeby dodać trochę oleju i podsmażyć cebulę przez 5-6 minut, aż zmięknie.
-
2Do tagine dodać czosnku i smażyć przez następną minutę, następnie posypać kminem, cynamonem i mieloną papryką. Przyprawy przyprażyć przez 2 minuty regularnie mieszając, aby się nie przypaliły.
-
3Dodać pastę Ras el Hanout, a następnie kawałki dyni, tak aby dynia była dobrze pokryta przyprawami. Następnie włożyć upieczoną jagnięcinę z powrotem do tagine i dolać sosu mięsnego uzyskanego z pieczenia. Kolendrę drobno posiekać i dodaj do tagine.
-
4Wlać wywar, wymieszać wszystkie składniki i całość doprowadzić do wrzenia. Gdy wszystko się zagotuje, dodać brązowy cukier i dużą szczyptę soli i pieprzu. Następnie nałożyć pokrywkę na tagine, zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu przez 2,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.
-
5Po około 2 godzinach, gdy mięso jest miękkie, można zagęścić sos. W tym celu należy odlać filiżankę sosu z tadżinu i rozmieszać ją razem z mąką kukurydzianą do uzyskania gładkiej pasty. Mąkę z sosem wlać z powrotem do taginy i dobrze wymieszać.
-
6Następnie dodać suszone morele, ponownie nałożyć pokrywkę i dusić tagine przez ostatnie 30 minut.
-
7Zdjąć z ognia i przed podaniem posypać grubo posiekaną kolendrą. Można podawać też z kuskusem.