Tagine z jagnięciny z morelami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
4-6 4-6
Tagine z jagnięciny z morelami
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 łyżka stołowa oleju rzepakowego
  • 500 g udźca jagnięcego pokrojonego w kostkę
  • 1 duża, posiekana cebula czerwona
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej
  • 1 łyżka stołowa pasty Ras el Hanout
  • 200 g dyni piżmowej pokrojonej w kostkę o boku 3 cm
  • 1 posiekany mały pęczek kolendry
  • 500 ml wywaru z jagnięciny
  • 1 kopiasta łyżka stołowa brązowego cukru
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej
  • 150 g suszonych moreli do dekoracji
  • garść posiekanej kolendry
  • kuskus
  • Przygotowanie

  • 1
    W pierwszej kolejności podgrzać olej w taginie na małym lub średnim ogniu. Podsmażyć w nim kilkukrotnie jagnięcinę i odstawić. W razie potrzeby dodać trochę oleju i podsmażyć cebulę przez 5-6 minut, aż zmięknie.
  • 2
    Do tagine dodać czosnku i smażyć przez następną minutę, następnie posypać kminem, cynamonem i mieloną papryką. Przyprawy przyprażyć przez 2 minuty regularnie mieszając, aby się nie przypaliły.
  • 3
    Dodać pastę Ras el Hanout, a następnie kawałki dyni, tak aby dynia była dobrze pokryta przyprawami. Następnie włożyć upieczoną jagnięcinę z powrotem do tagine i dolać sosu mięsnego uzyskanego z pieczenia. Kolendrę drobno posiekać i dodaj do tagine.
  • 4
    Wlać wywar, wymieszać wszystkie składniki i całość doprowadzić do wrzenia. Gdy wszystko się zagotuje, dodać brązowy cukier i dużą szczyptę soli i pieprzu. Następnie nałożyć pokrywkę na tagine, zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu przez 2,5 godziny, od czasu do czasu mieszając.
  • 5
    Po około 2 godzinach, gdy mięso jest miękkie, można zagęścić sos. W tym celu należy odlać filiżankę sosu z tadżinu i rozmieszać ją razem z mąką kukurydzianą do uzyskania gładkiej pasty. Mąkę z sosem wlać z powrotem do taginy i dobrze wymieszać.
  • 6
    Następnie dodać suszone morele, ponownie nałożyć pokrywkę i dusić tagine przez ostatnie 30 minut.
  • 7
    Zdjąć z ognia i przed podaniem posypać grubo posiekaną kolendrą. Można podawać też z kuskusem.
 
Pistacje lub migdały nadadzą potrawie dodatkową teksturę. Można je dodać w całości na początku, wówczas zmiękną w trakcie gotowania. Można je także grubo posiekać przed podaniem i posypać na wierzch. ||Kto chce, może też włożyć tagine na ten sam czas do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 ° C (termoobieg 130 ° C / poziom 2 w kuchence gazowej) po tym, jak wszystkie składniki zostaną zagotowane na kuchence.
 
 
Le Creuset